Írsky premiér Varadkar rezignoval

Írsky premiér Leo Varadkar v stredu potvrdil správy miestnych médií a oznámil svoju rezignáciu.

20.03.2024 14:08
Leo Varadkar Foto: ,
Írsky premiér Leo Varadkar
debata (8)

S okamžitou platnosťou končí ako predseda vládnej strany Fine Gael, z kresla taoiseacha, šéfa írskej vlády, podľa svojich slov odíde hneď, ako bude jeho nástupca pripravený ujať sa úradu. Varadkarova rezignácia podľa agentúry Reuters nemusí pre Írsko automaticky znamenať nové voľby, nahradiť by ho mohol iný zástupca Fine Gael.

„Mal som tú česť slúžiť ako verejný činiteľ 20 rokov, z toho 13 ako člen kabinetu, sedem ako predseda strany a väčšinu z toho ako taoiseach. Boli to najviac napĺňajúce roky môjho života,“ povedal Varadkar na dnešnej, narýchlo zvolanej tlačovej konferencii.

Verejnosť sa o tom, že premiér pravdepodobne odstúpi, dozvedela ráno, keď sa náhle zišla írska vláda, píše server Irish Independent. Varadkarov kabinet sa stretol prvýkrát od 8. marca, keď Íri v referende jasne odmietli vládou navrhované zmeny ústavy.

V referende hlasovali o vypustení formulácií o ženách v domácnosti a rodine tvorenej výhradne zosobášenými pármi. Odmietavý postoj väčšiny katolíckej spoločnosti hodnotili írske médiá ako veľkú porážku pre Varadkarovu vládu.

„Vláda výsledok akceptuje a bude ho plne rešpektovať. Ako predseda vlády a v mene vlády prijímam za výsledok zodpovednosť. Bolo našou povinnosťou presvedčiť väčšinu ľudí, aby hlasovali za, a to sa nám zjavne nepodarilo,“ povedal vtedy premiér.

Dnes uviedol, že k schopnosti viesť patrí aj schopnosť rozpoznať, keď nastane čas odovzdať žezlo niekomu ďalšiemu a mať odvahu to urobiť. „A ten čas nastal teraz,“ povedal premiér.

Pred novinármi vyzdvihol, že jeho vláda urobila zdravotnú starostlivosť v Írsku dostupnejšiu, znížila finančnú záťaž, ktorú na rodičov uvalí starostlivosť o dieťa, po odchode Británie z Európskej únie zamedzila vytvoreniu pevnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, Írsko zmodernizovala a urobila krajinu otvorenejšiu voči menšinám.

Varadkar zostane na poste šéfa vlády do polovice apríla, na kedy je naplánovaný výročný zjazd Fine Gael. Dovtedy by už malo byť jasné, kto sa stane novým premiérom či premiérkou.

Parlamentné voľby v Írsku budú najneskôr vo februári budúceho roka, mohli by sa však konať skôr vzhľadom na to, že hlavná opozičná strana Sinn Féin si udržiava vedenie v prieskumoch verejnej mienky.

Varadkar na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že verí, že jeho strana bude mať s novým šéfom a premiérom väčšiu šancu vo voľbách uspieť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Leo Varadkar