Putin: Rusko si chce zachovať dobré vzťahy s tureckým ľudom

Rusko nemá úmysel poškodiť svoje vzťahy s tureckým ľudom. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin, ktorého slová citovala v sobotu agentúra Reuters.

19.12.2015 16:26
Turecko, Putin, G20 Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (421)

Prvý muž Ruskej federácie však zdôraznil, že väzby medzi Moskvou a Ankarou nebude možné napraviť za vlády súčasnej tureckej garnitúry.

„Chcem to teraz zopakovať: turecký ľud považujeme za priateľský národ a nemáme záujem narušiť naše vzájomné vzťahy,“ citovali Putinove slová domáce tlačové agentúry. Podľa nich jeho výrok pochádza z nového dokumentárneho filmu, ktorý v nedeľu odvysielajú tamojšie televízie, dodáva Reuters.

Na margo súčasnej tureckej vlády Putin dodal, že „nič netrvá večne“. Šéf Kremľa zároveň podotkol, že Rusko zostáva otvorené a pripravené na rozvíjanie hospodárskej aj politickej spolupráce s Európou, ako aj na spoločný boj proti terorizmu, a to napriek sankciám, ktoré na Moskvu uvalila Európska únia.

Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa prudko zhoršili po tom, ako 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila v sýrsko-tureckom pohraničí ruský stíhací bombardér Su-24. Pri incidente zahynul jeden z dvoch členov posádky a jeden výsadkár zo záchrannej misie. Turecko tvrdí, že ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor; Rusko to odmieta.

Rusko je podľa Putina pripravené spolupracovať s Asadom aj s USA

Rusko dokáže poľahky spolupracovať so všetkými stranami zapojenými do riešenia konfliktu v Sýrii vrátane Spojených štátov aj sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vyhlásil Putin.

„Berúc do úvahy sýrsku krízu, nevidíme v spolupráci s prezidentom Asadom a zároveň s americkou stranou žiadny problém. Nedávno som o tejto alternatíve hovoril s prezidentom USA Barackom Obamom, ako aj s našimi priateľmi zo Saudskej Arábie a iných arabských krajín,“ uviedol Putin.

Podľa ruských tlačových agentúr jeho slová pochádzajú z nového dokumentárneho filmu, ktorý v nedeľu odvysielajú tamojšie televízie, dodáva Reuters.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov medzitým na pôde OSN v New Yorku vyhlásil, že proces politického prechodu v Sýrii je možné uskutočniť do 18 mesiacov, píše agentúra TASS.

„Nielen viedenské dokumenty či rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, ale i ženevské komuniké, ktoré bolo tiež potvrdené touto rezolúciou, obsahuje koncept národnej jednoty prostredníctvom nastolenia vládneho telesa na základe vzájomného súhlasu vlády a celého opozičného spektra. Tento koncept nikto neodmietol,“ vyhlásil Lavrov.

„Takúto dohodu je možné dosiahnuť do šiestich mesiacov, potom sa začne práca na novej ústave, na základe ktorej sa uskutočnia voľby. Celý politický proces sa dá ohraničiť približne 18 mesiacmi,“ tvrdí šéf ruskej diplomacie.

421 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin