Keňa: kto prepadne z islamu, zomrie

Kenský dovolenkový raj na pobreží Indického oceánu prežíva noci strachu. Prinajmenšom 64 ľudí povraždili od nedele ozbrojení islamisti v meste Mpeketoni a v okolitých dedinách.

18.06.2014 11:00
Keňa, násilie, barikády, protest, Foto: ,
Obyvatelia zatarasili cestu v obci Kibaoni, neďaleko Mpeketoni (asi 100 kilometrov od somálskej hranice na pobreží Kene) na protest proti nedávnym vraždám, ktoré protestujúci vyhlasujú za neschopnosť vlády poskytnúť im dostatok istoty.
debata (5)

K najkrvavejším útokom od minulého septembra, keď pri masakre v nákupnom stredisku v metropole Nairobi zahynulo takmer sedemdesiat ľudí, opäť sa prihlásili somálske milície Šabáb. „Minulú noc sme znova prepadli obce pri Mpeketoni. Naše operácie v Keni budú pokračovať,“ oznámil jej hovorca Abdiasis Abú Musáb. Zahraničných turistov pritom varoval, že Keňa je vojnovou zónou, do ktorej môžu prísť iba na vlastné riziko.

Podľa Omara Awadha Salima, 48-ročného otca dvoch detí, maskovaní ozbrojenci v uniformách včera hodinu po polnoci vtrhli do jeho domu. „Prikázali nám, aby sme vyšli von a potom od nás chceli, aby sme odrecitovali šahádu. Všetci sme to spravili, oni nás pustili späť do domu a pokračovali ďalej,“ povedal. Šaháda je moslimské vyznanie viery. Útočníci išli od dverí k dverám a mužov, ktorí neboli schopní povedať, že „nie je božstva okrem Boha a Mohamed je posol Boží“, pred očami ich žien a detí popravili.

„Prišli do nášho domu a po svahilsky sa opýtali, či sme moslimovia. Môj manžel im povedal, že sme kresťania a oni mu strelili do hlavy a do hrude,“ cituje denník Telegraph Anne Gathigiovú. Iný obyvateľ tridsaťtisícového Mpeketoni mal šťastie. „Som kresťan, ale prežil som to, lebo som vedel po arabsky odrecitovať verš z Koránu,“ povedal pre Wall Street Journal 28-ročný muž.

Už pri vlaňajšom prepade nákupného strediska v Nairobi, päťsto kilometrov severozápadne od Mpeketoni, o živote či smrti rozhodovali znalosti islamu. Komando Šabábu vtedy neušetrilo ani ženy a deti, čo vyvolalo vlnu odsúdenia aj z radov kenskej moslimskej menšiny. „Zmena štýlu útokov a výberu obetí zrejme súvisí s obavami zo straty podpory od sympatizantov,“ usúdil nairobský spravodajca BBC.

Ženám, ktorým povraždili manželov, útočníci povedali, že rovnako zaobchádzajú kenskí vojaci so somálskymi mužmi v Somálsku. Šabáb výpady do Kene označuje za odvetu za kenskú účasť vo vojenskej misii Africkej únie. Tá pomáha dočasnej somálskej vláde v boji proti asi desiatim tisícom príslušníkov milícií snažiacich sa zaviesť v krajine islamské právo šaría. Terajšie útoky na Mpektoni, ktoré sa nachádza asi sto kilometrov od somálskej hranice, sú podľa Šabábu aj reakciou na „brutálne represie kenskej vlády proti moslimom v Keni“.

Okrem státisícov ilegálnych imigrantov zo Somálska žije v Keni aj dva a pol milióna kenských občanov somálskej národnosti. Príslušníci tejto menšiny, tvoriacej šesť percent obyvateľstva, sa hlásia k islamu a od septembrového útoku Šabábu v Nairobi sú vystavení množiacim sa prípadom nábožensky a etnicky motivovanej diskriminácie.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta, ktorý čelí silnejúcej kritike za to, že vládne jednotky nezabránili prenikaniu islamistických ozbrojencov cez hranice, z novej vlny teroru neobvinil somálske milície, ale domáce politické sily. „Nie je to teroristický útok Šabábu, ale politicky motivované etnické násilie proti kenskej komunite,“ vyhlásil a zo zodpovednosti tak nepriamo obvinil početnú somálsku menšinu žijúcu na východe Kene.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #islamisti #keňa #vraždy