Irán vezie zbrane pre šiitských povstalcov v Jemene

Spojené štáty sa obávajú, že konvoj iránskych nákladných lodí pohybujúcich sa v arabskom mori vezie zbrane pre šiitských povstalcov v Jemene.

23.04.2015 07:12
raket, protiraketová ochrana, balistické... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Znepokojenie v stredu vyjadril americký minister obrany Ash Carter, ktorý Irán vyzval, aby „neprilieval vodu do ohňa“. Situácia v Jemene je podľa neho vyhrotená a nie je dôvod dodať moderné zbrane ani jednej strane.

Washington sa tiež obáva, že takéto zbrane by mohli byť hrozbou aj pre lodnú dopravu v Perzskom zálive. Spojené štáty pozorne sledujú situáciu a z tohto dôvodu rozmiestnili ďalšie svoje námorné lode vrátane lietadlového plavidla USS Theodore Roosevel neďaleko pobrežia Jemenu.

Koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou v utorok oznámila ukončenie leteckých útokov. Operácia nazvaná Rozhodujúca búrka bola namierená proti Húsíovcom a ich spojencom, pričom nálety si podľa OSN vyžiadali vyše 750 životov, 150 000 ľudí vyhnali z domovov a Jemen uvrhli ešte do väčšieho chaosu.

Jemen v posledných mesiacoch čelí povstaniu šiitských povstalcov známych ako Húsíovci, ktorých podporuje Irán. Už sa im podarilo prebojovať až k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s Hádího vedením. Chaotická situácia v krajine značne posilňuje vplyv tamojšej al-Kájdy, ktorá konflikt využíva na rozširovanie svojho územia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Irán #varovanie