Zajatcov USA vypočúvali vraj v Nemecku

Údajného hlavného organizátora útokov v USA z 11. septembra a ďalšie zadržané osoby možno po zatknutí väznili a vypočúvali na americkej leteckej základni v Nemecku. Vyhlásilo to v piatok britské združenie na ochranu ľudských práv. Nemecko to poprelo.

06.10.2006 22:25
Väzeň v Guantánamo Foto:
Väzeň v Guantánamo.
debata

„Vyzývame nemeckú vládu, aby nariadila nezávislé vyšetrovanie,“ vyhlásil právnik Clive Stafford Smith, predseda organizácie Reprieve, ktorá vedie kampaň proti trestu smrti a zastupuje viaceré zadržané osoby uväznené v americkom vojenskom väzení v zálive Guantánamo na Kube.

Organizácia Reprieve (Milosť) získala informáciu od troch zadržiavaných v Guantáname, ktorými sú Hassan bin Attaš, Binjam Muhammad a Šakir Aamir. Organizácia vo vyhlásení vyjadrila presvedčenie, že sa takto využívala letecká základňa Ramstein, hoci dodala, že by to mohla byť aj iná americká letecká základňa v Nemecku.

Podľa zoskupenia Reprieve, Attaš, ktorý bol po zatknutí v Pakistane prevezený v roku 2002 na 16 mesiacov do jordánskeho väzenia, vyhlásil, že mu jeho jordánski mučitelia povedali, že jeho brata počas výsluchov zadržiavali v americkom väzení na jednej leteckej základni v Nemecku. Jeho brat, Walíd Tawfík bin Attaš, je údajne dôležitou postavou al-Káidy. Americký prezident George Bush 6. septembra vyhlásil, že bol prevezený na Guantánamo spolu s ďalšími 13 zatknutými, ktorých CIA zadržiavala na tajných miestach.

Binjam Muhammad, ktorého po zatknutí v Pakistane v apríli 2002 zadržiavali v Maroku 18 mesiacov, tvrdí, že mu marockí vyšetrovatelia povedali, že Chálid Šajch Muhammad, údajný hlavný organizátor útokov 11. septembra, bol počas výsluchov zadržiavaný v jednom americkom väzení na leteckej základni v Nemecku. Uvádza to organizácia Reprieve.

Šakir Aamir, ktorého takisto zatkli v Pakistane, je presvedčený, že on a 30 ďalších väzňov sa zastavili v Nemecku a zmenili lietadlá, keď ich vo februári 2002 prevážali z Afganistanu do zálivu Guantánamo.

„Väzni mali páskou zakryté oči a boli spútaní, ale Šakir Aamir spod pásky videl a počul ľudí,“ uvádza sa v správe organizácie Reprieve.

Hovorca nemeckej vlády Thomas Steg obvinenia odmietol: „Je jasné, že na tých obvineniach nie je ani trocha pravdy, v Nemecku neboli a ani nie sú takéto zariadenia.“

debata chyba