Novinárov, čo odhalili väznice CIA, oslobodili

Švajčiarsky súd zbavil viny troch novinárov obžalovaných zo zverejnenia dokumentu o údajných tajných väzniciach americkej tajnej služby CIA v Európe. Švajčiarsky vojenský súd v utorok rozhodol, že reportéri týždenníka SonntagsBlick Sandro Brotz a Beat Jost, ako aj jeho bývalý šéfredaktor Christoph Grenacher neporušili švajčiarske vojenské zákony, keď zverejnili údajnú faxovú správu egyptského ministerstva zahraničných vecí, ktorú zachytila švajčiarska spravodajská služba.

18.04.2007 09:17
CIA Foto:
Ilustračné foto
debata

Muži uviedli, že dokument získali vo vlaku a všetci traja obvinenia z vyzradenia tajných vojenských informácií odmietli.

Obžaloba novinárov obvinila z vyzradenia vojenského tajomstva a navrhovala udelenie peňažných pokút vo výške 39 600 švajči­arskych frankov pre Grenachera a po 12 600 frankov pre oboch reportérov. Štátny zástupca Beat Hirt prehlásil, že obvinení ohrozili národnú bezpečnosť. Obhajca Matthias Schwaibold naopak súd žiadal, aby boli obvinení zbavení obžaloby vo všetkých bodoch. Zverejnenie dokumentu podľa neho neohrozilo činnosť švajčiarskej tajnej služby a o údajných tajných väzniciach sa písalo už pred zverejnením dokumentu vo švajčiarskom týždenníku.

SonntagsBlick uviedol, že faxovú správu zaslalo egyptské ministerstvo zahraničia svojmu veľvyslanectvu v Londýne a v správe, ktorú švajčiarsky týždenník vytlačil v januári minulého roka sa tvrdí, že USA zadržiavajú v tajnej väznici na základni v Rumunsku 23 Iračanov a Afgancov podozrivých z terorizmu. Vo faxe sa tiež uvádza, že podobné tajné americké zariadenia sa nachádzajú na Ukrajine, v Kosove, Macedónsku a v Bulharsku.

Proti procesu s novinármi pred súdnou budovou v Sankt Gallene protestovali zástupcovia švajčiarskych organizácií na ochranu slobody tlače a niekoľko poslancov. Podľa nich je neprijateľné, aby civilisti, predovšetkým pracovníci médií boli stíhaní na základe zákonov o vojenskom tajomstve.

Obvinenia, že agenti CIA prevážali väzňov cez európske letiská do tajných zadržiavacích centier, vrátane objektov vo východnej Európe, sa po prvý raz objavili v novembri 2005. Organizácia Human Rights Watch neskôr identifikovala Poľsko a Rumunsko ako možné miesta existencie tajných väzníc, obe krajiny však obvinenie opakovane odmietli. V septembri 2006 americký prezident George Bush priznal, že podozriví z terorizmu boli zadržiavaní v zariadeniach CIA v zahraničí, presné miesta však nemenoval.

debata chyba