Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov a prejavuje sa jeho vzdušná prevaha. Agresori na viacerých úsekoch frontu postúpili. Hoci ide skôr o taktické zisky, Ukrajinci stratili nemalé množstvo vojakov a ďalšie jednotky sú vyčerpané.

24.04.2024 06:00
Ukrajina, Charkov Foto:
Ukrajinský vojak na maľbe v meste Charkov, ktoré neustále ostreľujú ruskí agresori.
debata (34)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Dobré správy

Kyjev však v posledných dňoch potešili dobré správy. Americká Snemovňa reprezentantov v sobotu schválila pomoc pre Ukrajinu v hodnote 60,8 miliardy dolárov, ktorú pol roka blokovali republikáni. Včera ju mal odsúhlasiť aj Senát a urýchlene by ju mal podpísať prezident Joe Biden.

Vojna bez ľudí. Ukrajinské letecký drony ničia ruské pozemné
Video
Ruská vojna proti Ukrajine je aj technologický konflikt. Ukrajinské bezpilotné stroje ničia ruské pozemné drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Zároveň Británia ohlásila ďalší balík vojenskej podpory. Pol miliardy libier je vôbec najväčšia jednorazová pomoc, ktorú Londýn poskytne Kyjevu od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022. Briti dodajú aj ďalekonosné strely Storm Shadow, delostreleckú muníciu či 400 vozidiel.

Nájsť a zničiť. Ukrajinskí piloti dronov sa zamerali na ruské tanky aj obrnené vozidlá
Video
Dva tanky, tri bojové vozidlá pechoty a aj dve ďalšie vozidlá ruských okupantov zničili ukrajinskí operátori dronov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Spojené kráľovstvo bude vždy hrať svoju úlohu v popredí európskej bezpečnosti, bude brániť svoje národné záujmy a bude stáť pri spojencoch v NATO. Obrana Ukrajiny pred brutálnymi ambíciami Ruska je životne dôležitá pre našu bezpečnosť a pre celú Európu. Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto útočnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach,“ uviedol britský premiér Rishi Sunak v súvislosti s jeho včerajšou návštevou Varšavy. Predseda vlády sa stretol s poľským kolegom Donaldom Tuskom i s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Americká pomoc by na Ukrajinu mala začať prúdiť už tento týždeň, keďže vojenský materiál sa nachádza v skladoch USA v Európe. Jej súčasťou budú delostrelecké granáty či munícia pre protivzdušnú obranu. Ukrajina by mala dostať aj ďalekonosné armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Okrem toho Európa hľadá pre Ukrajinu ďalšiu protivzdušnú obranu. Jednu batériu Patriot sľúbilo ešte minulý týždeň Nemecko. Podľa denníka Financial Times ministri zahraničných vecí a obrany krajín Európskej únie v pondelok debatovali, že ďalšie systémy by mohli dodať Španielsko a Grécko, prípadne Holandsko. Žiadna dohoda sa však zatiaľ nezrodila.

ATACMS, Ukrajina Čítajte viac ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

„Všetci vieme, kto ich má, všetci vieme, kde sú, a všetci vieme, kto ich skutočne potrebuje,“ povedal pre Financial Times o Patriotoch diplomatický zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Zbrane pre Ukrajinu prichádzajú v momente, keď sa urputne bráni pri meste Časiv Jar v Doneckej oblasti. Podľa Kyjeva tu ruskí agresori nasadili viac ako 20-tisíc vojakov. Okupantom sa podarilo ovládnuť dedinu Bohdanivka a to isté tvrdia o Novomychajlivke.

„Počas zimy a teraz na jar Rusko dosiahlo určité zisky najmä v Doneckej oblasti. Aj keď je situácia zložitá, Ukrajina dokázala zabrániť tomu, aby sa Rusom podaril skutočný prelom, aj keď stratila niektoré dediny. Je pravdepodobné, že s pomocou z USA má Kyjev oveľa väčšiu šancu zastaviť väčšinu ruských útočných pokusov v rôznych oblastiach,“ reagoval pre Pravdu fínsky vojenský expert Emil Kastehelmi.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Eskalácia bojov

Odborník však poukázal na jeden zásadný problém. "Aj s týmto balíkom pomoci má Ukrajina stále problém s ľuďmi. Mnohé z brigád bojujú s nedostatkom vojakov, takže nové a pripravované zákony o mobilizácii sú kritickou súčasťou budúcnosti Ukrajiny. Napokon, munícia a výzbroj pomôžu len do určitej miery, ak nie je k dispozícii potrebný počet mužov a žien na to, aby zbrane použili, alebo keď sú obrancovia príliš unavení,“ pripomenul Kastehelmi.

Na nedostatok vojakov na strane Ukrajiny poukazuje aj poľský bezpečnostný analytik Konrad Muzyka. Veď obrancovia bojujú až na tisíc kilometrov dlhej frontovej línii. "Očakávam, že situácia sa bude počas nasledujúcich troch mesiacov pravdepodobne naďalej zhoršovať, ale ak mobilizácia pôjde podľa plánu a americká pomoc sa odblokuje, veci by sa mali od jesene zlepšiť,“ povedal Muzyka pre Reuters.

Aspoň čiastočne optimistický je Hans Petter Midttun z Centra pre obranné stratégie. "Americká a európska munícia bude na bojisku v priebehu týždňa alebo dvoch. Rusko za šesť mesiacov nedokázalo až tak využiť to, že Ukrajina bola vojensky zraniteľná. Obávam sa však, že teraz ešte vynaloží posledné úsilie a budeme svedkami eskalácie bojov na zemi aj vo vzduchu. Moskva však neuspeje. Ukrajinskí vojaci už zase vedia, že majú podporu Západu,“ verí Midttun, ktorý pôsobil v rokoch 2014 – 2018 ako nórsky obranný atašé v Kyjeve.

Fiala: Nájdeme spôsob, ako využiť slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu
Video
Zdroj: EÚ

Ukrajinci ďakujú Slovensku

Tri desiatky ukrajinských osobností sa podpísali pod otvorený list adresovaný Slovákom. Poďakovali sa za zbierku Munícia pre Ukrajinu, v rámci ktorej sa už vyzbieralo viac ako 3,5 milióna eur. „V tejto tragickej a rozhodujúcej dobe s radosťou vieme, že ľudia na Slovensku, každý z vás, stoja pri nás a pomáhajú nám – od prvého dňa tejto nevyprovokovanej genocídnej ruskej agresie,“ píše sa v liste. Zbierka vznikla v reakcii na to, že vláda Roberta Fica sa rozhodla nedodávať zbrane na Ukrajinu zo štátnych zásob, hoci komerčné projekty pokračujú.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine