Mocenský boj v Iráne?

Na svete je málo čosi ironickejšie, ako keď antisemita označí antisemitu za Žida. Dokazuje si tým, že najväčší darebáci sú predsa Židia, najmä tí zakuklení. Podľa tejto šablóny mal mať Hitler židovského dedka, Eichmann židovskú babičku, Lenin židovského otca a zakladateľ inkvizície Torquemada bol konvertovaný Žid.

08.10.2009 13:28
Ahmadínedžád Foto:
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád
debata

Väčšinou to tiež znamená, že antisemita označujúci druhého antisemitu za Žida ho zatracuje a mení ho zo spojenca na nepriateľa. Ak to robí antisemita, ktorý má určitú moc, proti antisemitovi, ktorý má tiež určitú moc, tak to prezrádza, že nastal mocenský boj.

Či má Ahmadínedžád skutočne židovský pôvod, alebo nemá, je menej dôležité, ako to, že takéto obvinenie voči nemu si v totalitnom Iráne môže vôbec niekto dovoliť. Mahdi Khazali, ktorý v Ahmadínedžádovi odhalil zakukleného Žida, je synom významného ajatolláha, z čoho by sa dalo usudzovať, že Ahmadínedžád stráca podporu ajatolláhov. Skutočnosť, že Ahmadínedžád posadil Khazaliho za mreže, ešte ani zďaleka neznamená, že nad ním víťazí.

debata chyba