Prezidentom bude Andrej Kiska. Fico priznal prehru po 90 minútach

Pravda.sk, TASR, SITA | 29.03.2014 22:00, aktualizované: 
prezidentské voľby 2014, Kiska Foto: ,
Andrej Kiska, nový slovenský prezident.
V poradí štvrtým slovenským prezidentom bude Andrej Kiska. Vo voľbách mu svoj hlas odovzdalo 1 307 065 (59,38%) občanov Slovenska, súčasnému premiérovi Robertovi Ficovi iba 893 841 (40,61%). K urnám si v sobotu našlo cestu 50,48 percenta oprávnených voličov.
Volebná mapa 2. kola ukazuje víťaza v jednotlivých obvodoch.

Netrvalo ani tri hodiny, kým volebné komisie spočítali všetky hlasy. A už po poldruha hodine premiér Robert Fico priznal prehru. Podnikateľ a filantrop Andrej Kiska viedol od zverejnenia prvých priebežných výsledkov. Napokon 2. kolo prezidentských volieb vyhral s výrazným náskokom a 15. júna sa po Ivanovi Gašparovičovi stane štvrtým prezidentom Slovenskej republiky.

Profil Andreja Kisku

Druhý postupujúci kandidát do druhého kola... Foto: Ivan Majerský, Pravda
andrej kiska, volebný štáb, prezidentské voľby 2014 Druhý postupujúci kandidát do druhého kola prezidentských volieb Andrej Kiska.

Narodil sa 2. februára 1963 v Poprade. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes STU) v Bratislave. Po ukončení štúdia pracoval ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade. V roku 1990 odišiel skúšať šťastie do USA s plánom natrvalo sa tam usadiť. Po roku a pol sa však vrátil na Slovensko s veľkou chuťou podnikať. Založil svoju prvú spoločnosť, ktorá sa zaoberala dovozom, veľkoobchodom a maloobchodom so šperkami a prišiel o všetky svoje úspory.

Od roku 1996 postupne spoluzakladal splátkové spoločnosti Tatracredit, Triangel a neskôr aj Quatro, ktoré viedol a spravoval spolu s bratom. V roku 2005 kúpila tieto spoločnosti VÚB banka a zlúčila ich pod názov Consumer Finance Holding, kde Andrej Kiska pôsobil do roku 2007 ako člen predstavenstva tejto spoločnosti.

Neziskovú organizáciu Dobrý Anjel založil Andrej Kiska v roku 2006 s priateľom. Charitatívna organizácia Dobrý Anjel pomáha pravidelnými mesačnými finančnými príspevkami rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie. Pôsobil v nej ako predseda správnej rady do mája 2013, keď sa funkcie vzdal. Od júna 2013 ho na tomto poste nahradila manželka Martina Kisková. V roku 2011 založil organizáciu Dobrý Anjel aj v Českej republike.

Kiska je autorom publikácií Vezmi život do svojich rúk a Cesta manažéra z pekla alebo Ako robiť charitu úspešne a so srdcom.

V roku 2006 získal od predplatiteľov týždenníka Trend ocenenie Manažér roka a je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2011 v kategórii filantropia.

Andrej Kiska predstúpil pred svojich...
Andrej Kiska predstúpil pred svojich...
+15Andrej Kiska pred novinármi.

Sčítavanie výsledkov a reakcie na ne sme sledovali online

09.05 Ústredná volebná komisia potvrdila výsledky druhého kola prezidentských volieb. Prezidentom Slovenskej republiky sa 15. júna stane občiansky kandidát Andrej Kiska. Získal 1 307 065 hlasov oprávnených voličov, jeho protikandidáta Roberta Fica volilo 893 841 obyvateľov. Čítajte viac v osobitnej správe.

01.01 Strana Most-Híd pogratulovala budúcemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. „Je potešiteľné, že v druhom kole prišiel k voľbám vyšší počet občanov,“ skonštatoval v stanovisku hovorca strany Gabriel Gilányi. Tento fakt i prevaha odovzdaných hlasov Kiskovi dávajú voľbe podľa jeho slov silnú váhu a zvolenému prezidentovi silný mandát. „Potvrdilo sa, že občania odmietli koncentráciu moci a veríme, že k tomu prispela aj podpora strany Most-Híd,“ zhodnotil Gilányi.

00.53 Víťazstvo Andreja Kisku v prezidentských voľbách je odmietnutím doterajšej „politickej“ politiky a príklonu k „nepolitickej“ politike. Tak zhodnotil druhé kolo volieb politológ Ján Baránek. Približne dvadsaťpercentný rozdiel medzi kandidátmi Kiskom a Robertom Ficom pritom neočakával ani on sám. „Je to niečo nové,“ podotkol Baránek.

Pripomenul prezidentské voľby spred piatich rokov, keď kandidovala oveľa známejšia politička a osobnosť Iveta Radičová. Napriek tomu však prehrala súboj s Ivanom Gašparovičom. Teraz prišiel podstatne menej známy Kiska a vyhral s obrovským rozdielom. „To nie je len znak toho, že Smer-SD alebo Robert Fico prehral, je to príznak toho, že v spoločnosti sa niečo deje,“ opísal Baránek.

Prvým znakom takéhoto konania ľudí boli podľa jeho slov už voľby do VÚC v Banskobystrickom kraji. „Bola to predzvesť nepolitickej politiky, ku ktorej sa utiekajú ľudia,“ doplnil. Dôvodom môže byť podľa jeho slov ich znechutenie z doterajších politikov, ktorí im neposkytujú alternatívu. Preto volia aj nepolitikov, ktorí preskočia všetky úrovne politiky a idú rovno na najvyššiu funkciu v štáte. „Pripisujem to efektu odmietnutia doterajšej politickej politiky a príklonu k nepolitickej politike, čo ja osobne vyhodnocujem ako riskantné, ale ľudia sa tak rozhodli,“ skonštatoval Baránek.

V prípade porazeného Fica a súčasnej vlády strany Smer vidí politológ tri možné scenáre ďalšieho vývoja. Prvým je to, že sa strana rozhodne vytvoriť novú vládu. Prípadne pôjde až cestou predčasných volieb, pretože časť strany Smer môže aktuálnu situáciu vyhodnotiť tak, že popularita strany je neudržateľná a bude chcieť predĺžiť mandát sociálnych demokratov o ďalšie štyri roky. „Tretia alternatíva je, že Fico dovládne do roku 2016,“ odhadol Baránek. Dnes sa však podľa jeho slov nedá povedať, ktorá z alternatív naozaj nastane.

00.15 Výsledok svojho súpera Roberta Fica (Smer) Andrej Kiska nekomentoval. Na otázku, či neuvažuje o stiahnutí trestného oznámenia, ktoré na Fica za jeho výroky podal, odvetil, že teraz sa tým nezaoberá. Zároveň potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta ako novej hlavy štátu povedie do Českej republiky.

00.00 Andrej Kiska: Ďakujem. Ďakujem všetkým. V prvom rade ďakujem voličom, že prišli voliť a dali mi silný mandát. Ďakujem tým, ktorí volili mňa, vďaka nim budem nový prezidentom Slovenska. To, čo som sľúbil, aj splním. Budem prezidentom všetkých občanov a budem ľudí spájať. Slovensko je krajina úžasných ľudí, je len na nás, ako to všetko, čo tu máme, využijeme pre to, aby sme mohli byť pyšní na túto krajinu, aby tu mladí ľudia chceli žiť, aby sme sa tu cítili dobre. Ako prezident vrátim dôveru v prezidentský úrad. Ako prezident budem stáť za každým slušným človekom našej krajiny. Sľubujem, že sa pokúsim poľudštiť politiku a ako prezident spravím všetko preto, aby sa politka stala ľudskejšia.

23.47 Marián Leško na TV Markíza hovorí, že Andrej Kiska môže prekvapiť. Ako prezident môže byť úplne iným človekom ako bol kandidátom. Preto verí, že bude mať schopných poradcov. Viac o dianí v štábe Andreja Kisku…

23.42 Podľa Eduarda Chmelára by mal Andrej Kiska ako prezident splniť dve hlavné úlohy – zjednotiť polarizovanú spoločnosť a motivovať ľudí v dôležitých, krízových momentoch. Aj keď nebude silným prezidentom, treba, aby ho bolo vidieť v prelomových situáciách.

23.35 „Keď ľudia idú voliť, chcú zmenu. Zmena je esencia života. Ale je pravdou, že v našom politickom systéme prezident nemá kompetencie na vykonanie zásadných zmien,“ analyzuje situáciu na TA3 Michal Horský.

23.32 Robert Fico: Aj keď nie sú všetky hlasy zrátané, blahoželám pánovi Kiskovi k zvoleniu za prezidenta. Ďakujem všetkým osobnostiam, ktoré ma podporili a ocenili moju prácu. Vyberiem si teraz pár dní voľna, najmä si potrebujem doliečiť nohu. Na všetko ostatné bude dostatok času. Pán Kiska, blahoželám. Viac o dianí v štábe Roberta Fica…

Robert Fico blahoželal Andrejovi Kiskovi

23.28 „Podľa mňa je vybavené. Andrej Kiska je prezident. Manželka hovorila, že pán Kiska bude mať vyše 60 percent, čo sa mi zdalo nepravdepodobné, ale ženy majú niekedy intuíciu, ktorá nám chlapom chýba,“ povedal Radoslav Procházka, ktorý v 1. kole skončil na treťom mieste.

23.12 Michal Horský vidí počet hlasov Roberta Fica v prezidentských voľbách ako kópiu počtu preferenčných hlasov, ktoré dostal v parlamentných voľbách. Andrej Kiska podľa Horského dostal podobný počet hlasov ako Ivan Gašparovič v predchádzajúcich voľbách.

23.05 Politológ Michal Horský v štúdiu TA3 hodnotí vyššiu volebnú účasť v 2. kole ako užitočnejšiu v prospech kandidáta Andreja Kisku.

22.55 Eduard Chmelár považuje kampaň Roberta Fica za zmätočnú. Premiér podľa neho menil stanoviská – napríklad o sile prezidenta – a nevedel, akému publiku sa prihovára. Marián Leško doplnil, že Robert Fico je osoba, ktorá polarizuje spoločnosť, ale zároveň pred 2. kolom sa zmobilizovali jeho stúpenci, ktorí si neželajú Ficovu prehru.

Do budovy Smeru prišiel Robert Fico. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Fico Do budovy Smeru prišiel Robert Fico.

22.45 Marián Leško (politický komentátor sedí v štúdiu Markízy) si myslí, že ak Andrej Kiska vedie už teraz, keď je zrátaných len niekoľko malých okrskov, je to dôležitý symptóm, že aj výsledky na celom Slovensku by mohli byť priaznivé voči tomuto kandidátovi, keď sa k tomu neskôr prirátajú hlasy z jeho volebných bášt – veľkých miest.

22.38 Podľa Eduarda Chmelára v TV Markíza bola táto kampaň najšpinavšia. Jednak Roberta Fica voči Andrejovi Kiskovi, jednak inak zmýšľajúcich voličov voči sympatizantom Smeru. Komentátor Marián Leško hodnotí polarizáciu spoločnosti ako samozrejmú, keďže v 2. kole ostali dvaja kandidáti.

22.36 „Verím, že otec zvíťazí. Dal možnosť voličom voliť niekoho, kto je nezávislý a nedotknutý politikou. Verím, že ľudia sa tej šance chopia a otec uspeje,“ povedal Andrej Kiska, syn prezidentského kandidáta v RTVS.

Andrej Kiska prišiel po uzavretí volebných... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Andrej Kiska, volby prezidenta 2014, druhe kolo Andrej Kiska prišiel po uzavretí volebných miestností do svojej centrály a bude čakať na výsledky 2. kola volieb prezidenta.

22.33 Každá seriózna strana musí podľa podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka rátať so všetkými výsledkami. „Voľby sú na to, aby ste ich vyhrali, alebo prehrali. Ak sme mali menej úspešné voľby, pomohlo to veľmi zásadným spôsobom. Smer mal to šťastie, že vždy prehru, alebo horší výsledok, dal stranu dokopy a ešte väčšie množstvo práce sa urobilo,“ povedal Kaliňák novinárom po príchode do centrály Smeru. Krása demokratických volieb podľa neho je v tom, že rozhodnú ľudia v súťaži. Na otázku, či sa pripravuje na funkciu premiéra Kaliňák vyzval novinárov, aby mali úctu k voličom, ktorí vyjadria svoj názor. „Víťaz berie všetko. Ja som optimista. Verím, že Slovensko bude mať dobrého prezidenta. Volič rozhodne a povie, či si želá aby bol Robert Fico premiér alebo hlava štátu,“ vyhlásil s tým, že parlamentná politika je iná ako výber prezidentských kandidátov.

22.28 Politológ Michal Horský hodnotí na TA3 kampaň Andreja Kisku ako jednoduchú a statickú. „Opierala sa o kvality kandidáta a spoliehala sa na to, že táto spoločnosť je antipolitická. Okrem svojich „troch jednoduchých právd resp. viet“ zdôrazňoval, že chce byť prezidentom práve preto, že doteraz s politikou nič nemal,“ myslí si politológ.

22.24 Prvé výsledky stále nie sú. Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie Evy Chmelovej nebol žiadny z podnetov, ktorý komisia dostala, taký závažný, že by ovplyvnil výsledok alebo by narušil celkový priebeh voľby. Register obyvateľov, ktorý kontroloval hlasovanie slovenských občanov s trvalým pobytom mimo Slovenska, nezistil duplicitné hlasovanie alebo nejaké iné pochybenia.

22.19 Robert Fico prišiel do sídla Smeru, kde bude čakať na volebné výsledky. „Mám veľký rešpekt pred týmito voľbami a obhrýzam si nechty. Čísla, ktoré máme k dispozícii, hovoria o vyšej účasti, myslím, že o 10% voličov viac prišlo k urnám ako v 1. kole. Nemám pocit, že by som niečo podcenil, všetko je v rukách ľudí.“

22.15 Eduard Chmelár na TV Markíza hodnotil kampaň Roberta Fica. Podľa neho spravil premiér 3 hrubé chyby: 1. Začal vraj už v roku 2011, keď nepodržal v úrade Ivetu Radičovú. 2. „Vyštartoval“ po Andrejovi Kiskovi príliš skoro. 3. Pri štarte do 2. kola neodhadol témy. Keby začal s odbornými témami, mal by navrch.

22.11 Na rozdiel od Roberta Fica je Andrej Kiska už v centrále v hoteli Devín, k voľbám sa vyjadrí neskôr. Viac z Kiskovej centrály…

22.09 Šéf kampane Roberta Fica Marek Maďarič očakáva, že výsledky budú tesné. Viac zo Súmračnej…

22.07 Politológ Michal Horský v televízii TA3 odpovedal na otázku, ako sa podľa neho kandidáti, ktorí v 1. kole neuspeli, vysporadúvali s výsledkom. Zatriedil ich do niekoľkých skupín. Ján Jurišta a Ján Čarnogurský – u nich dali občania jasne najavo, že ich myšlienky – komunizmu i disidentstva – sú im vzdialené. Gyula Bárdos a Pavol Hrušovský – kandidáti ľudovo-demokratických strán ukázali, že ich strany nemajú už u voličov veľký úspech.

22.04 Predseda ÚVK Peter Nyilfa povedal, že priebeh volieb bol pokojný, ÚVK riešilo 22 podnetov. Polovica z nich sa týkala porušenia volebného moratória. Problém s viacnásobným volením sa v 2. kole neobjavil.

22.01 Pravda.sk má redaktorov v oboch štáboch, kde kandidáti čakajú na výsledky.

Sledujte, čo sa deje u Roberta Fica v centrále Smeru na Súmračnej ulici.

Pozrite si, aká je atmosféra u Andreja Kisku v bratislavskom hoteli Devín.

22.00 Volebné miestnosti sa zatvorili vo všetkých 5958 okrskoch. Okrem počtu hlasov pre finalistov prezidentských volieb sa v najbližších hodinách dozvieme aj to, koľko z vyše 4,3 milióna oprávnených voličov prišlo v 2. kole v sobotu 29. marca k urnám. Spočítavanie výsledkov sledujte s nami online na Pravda.sk.

Pozrite si priebeh volieb, sledovali sme ho minútu po minúte.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ