Pomstíme mučenie Tadžikov, zaútočíme opäť, vyhráža sa Islamský štát. Krivé obvinenia Ukrajiny ohrozujú Rusov

Odnož džihádistickej organizácie Islamský štát Chorásán (IS-K) sa na sociálnych sieťach údajne vyhráža Rusku ďalšími útokmi, a to len štyri dni po tom, ako sa prihlásila k útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal najmenej 137 obetí na životoch a desiatky zranených.

26.03.2024 12:03 , aktualizované: 16:30
debata (286)
Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

Údajnú hrozbu, ktorej pravosť dosiaľ nie je potvrdená, zverejnila tadžická pobočka IS-K v reakcii na správy o brutálnom mučení štyroch Tadžikov, ktorí sú v Rusku obvinení zo spáchania zmieneného teroristického útoku v Crocus City Hall. V pondelok na súde priznali vinu, na pojednávanie sa však dostavili s modrinami a opuchnutými tvárami, pričom jeden mal dokonca previazané ucho a ďalšieho priviedli na nemocničnom ležadle.

Alexandr Lukašenko Čítajte aj Lukašenko popiera tvrdenia Moskvy: Teroristi utekali najprv do Bieloruska

Predmetná vyhrážka IS-K sa vo forme virtuálneho plagátu v utorok objavila v iránskych médiách. Jej screenshoty následne kolovali medzi užívateľmi sociálnej siete X, zdieľal ich napríklad aj poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko a vo veľkom sa objavovali aj na ruskej platforme Telegram.

Jej ruská jazyková mutácia má nadpis „Hrozba všetkým krutým Rusom vrátane Putina“ a je na nej obrázok maskovaného muža s nožom v ruke. Na plagáte sa ďalej píše: "Nemyslite si, že nemáme možnosť pomstiť našich bratov, ktorých držia ako rukojemníkov… Piatkovým útokom sme vám ukázali, že ak Allah dá, mudžahedíni Islamského štátu vás môžu potrestať za vašu brutalitu.

Útok v koncertnej sále centra Crocus City Hall neďaleko Moskvy sa odohral v piatok 22. marca krátko pred začiatkom koncertu ruskej rockovej skupiny Piknik. Do komplexu vtrhli neznámi muži v maskovacích odevoch a spustili paľbu na návštevníkov a personál. V budove okrem streľby vypukol aj požiar. Zahynulo najmenej 137 ľudí a ďalších vyše 180 utrpelo zranenia. K útoku sa prihlásila IS-K.

Teroristický útok v Moskve, súd, priznaní Čítajte aj Traja muži, podozriví z teroristického útoku proti Moskve, sa pred súdom priznali

Putin sa vykresľuje ako slaboch

Teroristický útok pri Moskve spáchali radikálni islamist, vyhlásil Vladimír Putin. Ruský prezident však stále naznačuje, že útok mal prepojenie na Ukrajinu, nijaké dôkazy však v tomto smere neposkytol. Kyjev akúkoľvek prepojenie s útokom dôrazne odmietol.

Teroristický útok Islamského štátu na koncertnú sieň v Krasnogorsku na okraji Moskvy, pri ktorom zahynulo 137 ľudí, predstavuje pozoruhodné zlyhanie ruských spravodajských služieb a orgánov činných v trestnom konaní, uviedli analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte aj Ukrajina ako obetný baránok? Kremeľ zvaľuje vinu za masaker na Kyjev, aby zakryl vlastné zlyhanie. Podozrivých mučili

Podľa vojenských analytikov dostupné dôkazy z otvorených zdrojov nenaznačujú žiadnu sofistikovanejšiu konšpiračnú teóriu v rámci Ruska alebo proti nemu. A skutočnosť, že predstavitelia Kremľa a ruskí ultranacionalisti obviňujú z útoku spáchaného Islamským štátom susednú Ukrajinu, môže ohroziť vnútornú bezpečnosť Ruska a nepriamo vykresliť Putina ako slabocha, ktorý nedokáže ochrániť obyvateľstvo svojej krajiny.

ISW sa domnieva, že Kremeľ a jeho ultranacionalis­tickí hlásne trúby úplne ignorujú jasnú hrozbu, ktorú operácie Islamského štátu v Rusku predstavujú pre vnútornú bezpečnosť a jeho civilné obyvateľstvo. Namiesto toho uprednostňujú falošné obvinenia Ukrajiny z účasti na útoku, aby podporili svoju propagandu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Emmanuel Macron Čítajte aj Teroristi plánovali útoky aj vo Francúzsku, Macron navrhol Rusom zvýšenú spoluprácu

Súd vzal do väzby ďalšieho podozrivého

Moskovský súd uvalil väzbu na už ôsmeho muža stredoázijského pôvodu, obvineného v rámci vyšetrovania teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy. Ališer Kasimov prenajal byt jednému zo štyroch predpokladaných útočníkov, oznámili ruské a zahraničné médiá. Ruská tajná služba FSB už v sobotu uviedla, že kvôli útoku zadržala 11 ľudí, vrátane štyroch predpokladaných útočníkov.

Traja zo štyroch podozrivých v nedeľu pred...
Všetkým trom hrozí doživotný trest odňatia...
+1Moskovský súd obvinil Dalerdžona Mirzojeva...

Kasimov sa narodil v Kirgizsku, má však ruské občianstvo. Na súde vyhlásil, že nevedel, že prenajíma byt teroristom, plány útočníkov nepoznal a byt prenajal cez inzertný server Avito. Ďalšie pojednávanie súdu sa potom na žiadosť vyšetrovateľa odohralo za zatvorenými dverami, teda s vylúčením médií a verejnosti.

Kasimov je podľa agentúry RIA Novosti k pobytu prihlásený v jednej zo štvrtí Krasnogorska a má prenajatú kaviareň v biznis centre Crocus City Hall, kde sa nachádza aj koncertná sieň, v ktorej sa útok odohral.

Šéf FSB: Boli to islamisti, ale aj tak je za tým Západ

Šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov obviňuje Ukrajinu z napomáhania útoku, tvrdí ruská štátna agentúra RIA Novosti. Bortnikov svoje tvrdenia nepodporil žiadnymi dôkazmi. Ukrajina účasť poprela, k útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Na spojenie útoku islamistov s Ukrajinou nalieha ruský prezident Putin, ktorý predtým odmietol americkú výstrahu pred plánmi extrémistov napadnúť Moskvu.

Bortnikov pripustil, že útok pripravili radikálni islamisti, ale podľa neho ešte nie je jasné, kto si útok objednal. „Vidíme tých, ktorí organizovali celý proces, ktorí verbovali a ukladali konkrétne úlohy. Urobíme všetko, čo je nevyhnutné, aby sme odhalili bezprostredných organizátorov a konkrétnych objednávateľov,“ povedal podľa serveru BBC News.

Igor Daniš aktual Čítajte aj Tragédia, ktorá zosmiešnila Putina. Zazvoní v Rusku budíček?

Bortnikov pripustil, že pred teroristickým útokom Rusko varovali USA. „Bola to informácia všeobecného rázu – o príprave teroristického útoku na miestach hromadných zhromaždení,“ povedal. Ruské zložky na upozornenie podľa neho reagovali a prijali potrebné opatrenia.

Bortnikov tiež označil šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova „za legitímny cieľ“ pre ruské sily. Ukrajinskú tajnú službu SBU treba vraj označiť za „teroristickú organizáciu“ a podniknúť „odvetné opatrenia“, dodal Bortnikov podľa serveru Meduza.

„Samozrejme Ukrajina,“ reagoval dnes ďalší Putinov spolupracovník, tajomník prezidentovej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev na otázku novinára, či útok podnikol Islamský štát, alebo Ukrajina.

moskva, Crocus City Hall Čítajte aj Útok v Moskve spáchali islamisti, zopakoval Putin a stále chce nájsť spojenie s Kyjevom

Už v sobotu Bortnikov hlásil zadržanie 11 podozrivých, vrátane štyroch predpokladaných útočníkov, ktorí boli podľa predchádzajúcich informácií dopadení na západe Ruska, „neďaleko od hraníc s Ukrajinou“.

Ukrajinci a západní komentátori ale upozorňujú, že na rozdiel od rusko-ukrajinskej hranice, prešpikovanej vojakmi, je neďaleko tiež nestrážená hranica s Bieloruskom.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #džihád #Islamský štát #teroristický útok v Moskve