Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

Ukrajina minulý týždeň na bombardovanie vojenského letiska na Ruskom anektovanom Kryme podľa agentúry AP po prvý raz použila taktické balistické strely s dlhším doletom, ktoré jej tajne dodali Spojené štáty. K úderu proti ruským jednotkám ich Ukrajinci nasadili tiež v noci na stredu, povedali AP nemenovaní americkí činitelia. Dodávku neskôr potvrdilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí: Spojené štáty poslali rakety dlhého doletu ATACMS na Ukrajinu a sú určené na použitie na jej území. Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac.

24.04.2024 20:54
debata (75)
Ukrajinci odpaľujú taktické strely ATACMS dodané z USA
Video

„Môžem potvrdiť, že Spojené štáty na výslovný pokyn prezidenta (Joea Bidena) poskytli Ukrajine rakety dlhého doletu ATACMS,“ povedal podľa ruského servisu BBC hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel. Dodal, že rakety prišli na Ukrajinu tento mesiac. Tiež poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že USA poslali Ukrajine „významný počet“ týchto striel a „pošlú ďalšie“. Ukrajina sa podľa neho zaviazala, že ich použije len v rámci svojho územia a nie na území Ruska.

Tieto nové strely majú s takmer 300 kilometrami skoro dvojnásobný dolet oproti tým, ktoré Spojené štáty Ukrajine dodávali od vlaňajšieho októbra, a Kyjev o ne veľmi usiloval. Podľa jedného nemenovaného činiteľa Washington poskytne ďalšie v rámci balíka vojenskej pomoci, ktorý podpisom potvrdil americký prezident Joe Biden.

Biden schválil dodávku striel série ATACMS s dlhým doletom začiatkom marca a „významný“ počet ich obsahoval balík vojenskej pomoci v hodnote 300 miliónov dolárov, ktorý Spojené štáty vtedy oznámili. AP podotýka, že nemenovaní činitelia nešpecifikovali, koľko striel obsahoval marcový balík vojenskej pomoci ani koľko ich zahŕňa ten súčasný v hodnote okolo miliardy dolárov.

ATACMS, Ukrajina Čítajte viac ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

Ukrajina bola nútená zaviesť prídely na použitie zbraní v čase, keď čelí silnejúcim ruským útokom. Naliehavo prosila o strely s dlhým doletom, pretože jej umožnia zasahovať ruské ciele na veľké vzdialenosti a ukrajinské jednotky budú môcť zostať mimo dosahu ruských zbraní.

Spojené štáty mesiace odolávali naliehaniu Kyjeva, aby mu tieto zbrane poslali, pretože mali obavy, že by ich ukrajinská armáda mohla použiť na útoky hlboko na ruskom území, čo by mohlo mať za následok eskaláciu konfliktu. Z tohto dôvodu americká administratíva Ukrajincom vlani v októbri poslala taktické balistické strely stredného doletu s dosahom okolo 160 kilometrov.

Ukrajina, Charkov Čítajte viac Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

Nemenovaný americký vojenský činiteľ však teraz povedal, že Biely dom a zástupcovia armády dôkladne zvažovali riziká, aké so sebou poskytnutie striel dlhého doletu Ukrajine prináša, a dospeli k záveru, že teraz je pre to vhodná doba.

Zástupca šéfa amerického zboru náčelníkov štábov Christopher Grady v rozhovore s agentúrou AP povedal, že zbrane dlhého doletu pomôžu Ukrajine likvidovať ruské logistické uzly a miesta, kde sú sústredení vojaci a ktoré nie sú na fronte. Odmietol hovoriť o tom, o aké zbrane konkrétne ide, ale povedal, že „ak budú nasadené dobre, budú mať veľké ničivé účinky“, a že veria, že dobre použité budú.

Nájsť a zničiť. Ukrajinskí piloti dronov sa zamerali na ruské tanky aj obrnené vozidlá
Video
Dva tanky, tri bojové vozidlá pechoty a aj dve ďalšie vozidlá ruských okupantov zničili ukrajinskí operátori dronov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ oficiálne nepriznali, že ich krajina dostala strely ATACMS dlhého doletu. Avšak keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok ďakoval americkým zákonodarcom za schválenie balíka vojenskej pomoci, napísal na sociálnej sieti X, že „ukrajinské schopnosti čo do zbraní dlhého doletu, delostrelectva a protivzdušnej obrany predstavujú mimoriadne dôležité nástroje na rýchle obnovenie spravodlivého mieru“.

Jeden z nemenovaných činiteľov, s ktorými hovorila agentúra AP, povedal, že Bidenova administratíva vlani varovala Rusko, že ak Moskva získa a na Ukrajine použije balistické strely dlhého doletu, Washington tú istú vojenskú techniku poskytne Kyjevu. Rusko určitý počet týchto striel získalo od KĽDR a nasadzuje ich počas vojny na Ukrajine, povedal činiteľ. To americkú vládu prinútilo k tomu, že dala zelenú k ich dodávke na Ukrajinu.

S-400, letecká základňa Džankoj, Krym, vojna na Ukrajine, Čítajte viac 784. deň: Ukrajinci útočili na Krym aj na Tatársko, spôsobili Rusom masívne straty. Okupanti zabíjali civilistov v Černihive

Podľa amerických zdrojov ich ukrajinská armáda použila minulý týždeň na útok na vojenské letisko Džankoj na Kryme, ktorý Rusko Ukrajine zabralo pred desiatimi rokmi. Opätovne ich Ukrajinci využili v noci na stredu pri útoku na Berďansk v Rusmi obsadenej časti Záporožskej oblasti.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ATACMS