Sľubujeme Alahovi pomstu, vyhlásil ideológ islamských extrémistov

Prominentný ideológ islamských extrémistov sľúbil pomstu za smrť šéfa Al-Kajdy Usamu bin Ládina, ktorého v noci na pondelok stredoeurópskeho času podľa oznámenia Bieleho domu zastrelilo americké komando neďaleko pakistanského Islamabádu.

02.05.2011 22:00
Usáma Bin Ládin Foto:
Usáma bin Ládin na archívnej snímke z roku 1998 počas tlačovej konferencie v Afganistane.
debata (11)

Asad Džihád 2, ktorý na webových stránkach blízkych extrémistom patrí k hlavným komentátorom, v pondelok zverejnil rozsiahly chválospev na život bin Ládina a napísal, že svätá vojna proti Západu sa ani zďaleka neskončila.

„Zatratenie nech sa znesie na hlavu jeho nepriateľov. Sľubujeme Alahovi, že sa za jeho smrť pomstíme. Tým, ktorí si želajú oslabenie alebo zánik islamu, vravím: len počkajte,“ napísal Asad Džihád 2, ktorý patrí k najuznávanejším ideológom extrémistov a často riešia aj spory okolo ich náboženskej doktríny.

„Vojna medzi nami a medzinárodná tyrania je dlhá a nezastaví ju ani umučenie nášho milovaného, nášho islamského leva,“ uviedol autor komentára. „Kolko budúcich mučeníkov sa dnes namiesto neho narodilo?“

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na bezpečnostných analytikov USA, môže odveta Al-Kajdy prísť z kmeňového územia na afgansko-pakistanskej hranici, z južného Alžírska alebo z Jemenu. Aj keď sa bin Ládin v poslednej dobe do prípravy bojových akcií priamo nezapájal, jeho meno zostalo charizmatickým symbolom pre všetkých islamských extrémistov na svete.

Zábery, ktoré získala televízia ABC News, z... Foto: Reuters
bin Ládin, skrýša, dom, akcia vojakov Zábery, ktoré získala televízia ABC News, z akcie amerických vojakov, počas ktorej zabili vodcu siete Al-Kajdá Usamu bin Ládina.

„Váha Usamu je rovnocenná váhe celých Spojených štátov,“ napísal Asad Džihád 2. "Ktorý národ dokázal zaútočiť na Pentagon? Ktorý zdolal najmocnejšiu krajinu na svete? Jediný národ, ktorý to dokázal, je národ, ktorý sa volá Usama bin Ládin.

Usama bin Ládin pochádza zo Saudskej Arábie, narodil sa v zámožnej rodine. V roku 1994 ho však pre jeho zločiny zbavili saudského občianstva. Saudské úrady v minulých rokoch proti aktivistom Al-Kajdy tvrdo zasahovali a vytlačili ich do susedného Jemenu.

Američania vraj hodením tela do vody urazili islam

Spôsob, akým sa USA zbavili tela teroristu bin Ládina, vyvolal v islamských kruhoch rozporuplnú diskusiu. Zastrelený terorista bol podľa amerických úradov pochovaný do mora so zachovaním všetkých potrebných náboženských pravidiel. Moslimskí duchovní sa však prikláňajú k názoru, že takýto postup náboženským pravidlám nezodpovedá.

Duchovní označujú bin Ládinov pohreb za ponižujúce opovrhovanie učením islamu, napísal z Káhiry agentúra AP. Moslim má byť po smrti uložený do zeme s hlavou smerujúcou k posvätnej Mekke. Hodenie tela do mora síce možné je, ale len vo výnimočných prípadoch – napríklad keď nebožtík vypustí dušu na lodi.

„Američania chceli týmto pohrebom moslimov potupiť, čo určite nie je v záujme americkej vlády,“ myslí si Umar Bakrí Muhammad, radikálny duchovný z Libanonu. Podľa islamských pravidiel sa mŕtvemu preukazuje najvyššia úcta, keď je pochovaný čo najskôr, pokiaľ možno do zotmenia. Telá tých, ktorí zomrú počas cesty loďou, možno uložiť na dno oceánov, ak sú ďaleko od pevniny.

„Môžu tvrdiť, že ho pochovali do mora, ale nemôžu tvrdiť, že je to podľa islamu,“ povedal dubajský mufti Muhammad Kubajsí. „Ak rodina jeho telo nechce, je to v islame jednoduché: vykopete kdekoľvek hrob, napríklad na opustenom ostrove, pomodlíte sa a je to. Morské cintoríny povoľuje islam len výnimočne a toto nie je ten prípad,“ dodal Kubajsí.

Zábery z interiéru domu počas akcie, v ktorej... Foto: Reuters
bin Ládin, skrýša, dom, akcia vojakov Zábery z interiéru domu počas akcie, v ktorej Američania zabili Usamu bin Ládina.

Muhammad Kudá, univerzitý profesor islamského práva z Jordánska, má však iný názor. Pochovanie bin Ládina do mora podľa neho chybou nebolo, ak nebol v dosahu nikto, kto by o jeho telo a jeho riadne pochovanie mal záujem. „Zem i more patrí Bohu, ktoré mŕtvych ochráni a pozdvihne v súdny deň ku koncu časov,“ povedal Kudá. „Nie je ale pravda, že v moslimskom svete neexistuje nikto, kto by nebol ochotný postarať sa o bin Ládinovo telo,“ dodal.

Tento počin Američanov tiež kritizovali duchovní v Iraku, kde Al-Kajdá po roku 2003 zavraždila tisícky ľudí. Jeden z nich povedal, že z pochovania bin Ládina budú mať úžitok len ryby.

„Ak muž zomrie na lodi ďaleko od pevniny, potom môže byť do mora pochovaný,“ povedal šiitský duchovný Ibrahim Džabarí. „Ak zomrie ale na pevnine, mal by byť pochovaný do hrobu. Ak ho hodíte do mora, vystrojíte len banket pre ryby.“

Podľa popredného egyptského islamského právnika Montázera Zajáta malo zvrhnutie bin Ládinovho tela do mora zabrániť tomu, aby sa z jeho hrobu stalo pútnické miesto. Američania však podľa neho mali radšej vykopať neoznačený hrob. „Nechceli z neho urobiť symbol, ale bin Ládin už symbolom v srdciach ľudí je,“ vyhlásil duchovný.

11 debata chyba