Po smrti vodcu bude Al-Kajdá fungovať ďalej

Al-Kajdá bude chcieť smrť Usamu bin Ládina využiť na svoju propagandu. Pomstou za mučeníka bude teraz zaštiťovať svoje najbližšie akcie. Pre Pravdu to povedal Brynjar Lia, nórsky historik, odborník na medzinárodný terorizmus a džihádizmus, ktorý vedie Nórsky inštitút pre obranné štúdie.

03.05.2011 07:26
Al-Kajdá, teroristi Foto:
Al-Kajdá získava boovníkov najmä v najzaostalejších častiach islamských krajín. Zatknutí muži na snímke sú z Afganistanu.
debata (5)

Bin Ládin sa v posledných rokoch skrýval. Bol v tom čase pre Al-Kajdá aj niečím viac ako len symbolom?
Usama pôsobil ako poradca a ideový vodca na strategickej úrovni. Tým, že Al-Kajdá venovala množstvo energie a prostriedkov, aby ho udržala nažive, mu však zároveň sťažila prístup napríklad na schôdzky vedenia. Takže určite neviedol Al-Kajdá na základnej, dennodennej úrovni a neplánoval detaily útokov. Myslím si však, že základné otázky smerovania teroristickej siete s ním konzultovali.

Bude sa teraz Al-Kajdá snažiť pomstiť?
Určite. Ale to neznamená, že sa v porovnaní s dneškom niečo zmení a že Al-Kajdá bude robiť niečo iné ako to, o čo sa snažila doteraz. Teroristická sieť už od 11. septembra 2001 prišla o viaceré vedúce postavy a vždy ich nahradila a fungovala ďalej. Bin Ládin je, samozrejme, iný, je zakladateľom hnutia, jeho ikonou, je dôležitý strategicky i symbolicky. Nahradiť ho nebude ľahké. Al-Kajdá doteraz vždy vysvetľovala svoje skutky ako pomstu za zločiny, ktoré ,,západní križiaci" páchajú na islame. Svoje ďalšie operácie teraz venuje bin Ládinovi a bude tvrdiť, že sú pomstou za jeho zabitie. Bude ich zároveň chcieť využiť na svoju propagandu a zobrazenie bin Ládina ako mučeníka.

Kto bin Ládina nahradí?
Postúpi na jeho miesto dvojka Ajmán Zavahrí alebo skôr niekto nový, ako Abú Jahja al-Líbí? Zavahrí, ktorý sieť Al-Kajdá spoločne s bin Ládinom zakladal, určite aspoň v najbližšom čase prevezme vedúcu úlohu. Neskôr ho možno niekto vystrieda, no Zavahrí bol vždy vnímaný ako číslo dva. Al-Líbí je predsa len nižšie postavený v hierarchii teroristickej siete, hoci patrí medzi tých aktívnejších členov vedenia. Zavahrí s džihádom začal ako štrnásťročný v šesťdesiatych rokoch, takže je v hre už dlho a nevidím dôvod, prečo by nemal prevziať velenie. V porovnaní s bin Ládinom však nie je takou spájajúcou osobnosťou.

Usama sa skrýval v Pakistane. Pustí sa Islamabad teraz do boja s Al-Kajdá s väčšou vervou alebo, naopak, stratí záujem už i o súčasnú úroveň spolupráce so Západom?
Všetko závisí od reakcie pakistanskej ulice. Ak Pakistanci prijmú smrť bin Ládina pokojne, ak nebudú žiadne masové protesty či krvavé nepokoje, bude pre tamojšiu vládu jednoduchšie pomáhať pri chytaní ďalších vodcov Al-Kajdá. Islamabad nemá žiadny problém s chytaním zahraničných členov teroristickej skupiny. Niečo úplne iné je afganský a pakistanský Taliban. K hľadaniu a zatýkaniu ľudí, ako je vodca afganského Talibanu mulla Umar, pristupuje pakistanské vedenie s omnoho väčšími zábranami.

Budú iné teroristické organizácie brať smrť bin Ládina ako odkaz „skôr či neskôr vás dostaneme“ alebo „aj najhľadanejšieho hľadali desať rokov“?
Tak to naozaj netuším. Al-Kajdá má však v medzinárodnom terorizme špeciálne postavenie. Čo sa týka mediálneho pokrytia, veľkosti útokov či počtu obetí, žiadna iná organizácia sa jej nemôže rovnať. Väčšina ostatných skupín nepôsobí globálne, majú len obmedzené ciele, sústredia sa na menšie oblasti a uprednostňujú útoky, pri ktorých nezomiera tak veľa ľudí. Takže to neviem zovšeobecniť.

Znamená smrť Usamu bin Ládina koniec vojny proti terorizmu alebo, naopak, práve sledujeme jej nový začiatok?
Toto určite nie je koniec vojny proti Al-Kajdá. Usama bin Ládin bol, samozrejme, jej veľmi dôležitý vodca, je pre Al-Kajdá symbolom, no samotná organizácia funguje ďalej. V posledných rokoch síce utrpela citeľné rany, ale má pobočky od severnej Afriky cez Somálsko, Jemen, Saudskú Arábiu a Pakistan až po juhovýchodnú Áziu. Al-Kajdá je súčasťou širšieho džihádistického hnutia, ktoré bude aj po smrti bin Ládina naďalej existovať. Zabitie vodcu, ktorý bol takou inšpiratívnou postavou, je však pre teroristickú sieť určite veľká rana.

5 debata chyba