Zrážku vlakov zrejme spôsobila neprimeraná rýchlosť

V súvislosti s piatkovou zrážkou osobných vlakov v Bratislave začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. "Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania bolo pravdepodobnou príčinou kolízie neprispôsobenie rýchlosti jazdy vlaku tak, aby bolo možné zastaviť pred prípadnou prekážkou, ktorú v tomto prípade tvoril osobný vlak," uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

27.10.2012 10:02 , aktualizované: 13:23
Bratislava, zrážka vlakov Foto:
Vyslobodzovanie rušnovodiča po zrážke dvoch osobných vlakov.
debata (17)

V dôsledku zrážky bolo zranených 23 osôb, ktoré utrpeli zranenia rôzneho rozsahu. „Materiálna škoda, ktorá poškodenej spoločnosti vznikla, bola predbežne vyčíslená na päť miliónov eur,“ informovala Hrášková. Dodala, že presné príčiny zrážky a miera zavinenia sú naďalej predmetom vyšetrovania.

Zranený rušňovodič je v ohrození života

Rušňovodič jedného z vlakov je stále v ohrození života. „Rušňovodič je v kritickom stave, v umelom spánku. Na živote ho ohrozuje vážne poranenie hlavy, panvy a dolných končatín,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Sprievodca je po operácii krčnej chrbtice, podobný ťažší úraz utrpel aj 83-ročný cestujúci, stav oboch je podľa slov Stano Maťašovskej stabilizovaný. V Univerzitnej nemocnici Bratislava napokon hospitalizovali šesť účastníkov vlakového nešťastia, a to pre otras mozgu, narazený hrudník a krčnú chrbticu. Medzi šiestimi hospitalizovanými sú dve ženy a štyria muži vo veku od 19 do 83 rokov. Jeden pacient okrem toho smeroval aj do detskej fakultnej nemocnice. Väčšina ošetrených pasažierov vlakov mala ľahšie zranenia. Šlo najmä o pomliaždeniny a odreniny. Hospitalizácia v ich prípade nutná nebola.

Dva osobné vlaky idúce za sebou sa zrazili v piatok o 15:24 v úseku medzi bratislavskou Hlavnou stanicou a stanicou Vinohrady. Doprava na trase Bratislava – Žilina a Bratislava – Nové Zámky bola prerušená. V súvislosti so zrážkou vlakov odkláňali dopravu. Neskoro večer železničnú dopravu na trati v úseku Bratislava hlavná stanica – Bratislava-Vinohrady obnovili po jednej traťovej koľaji.

Rušne sú rozpojené, plnú premávku obnovia popoludní

Narazené rušne sa podarilo rozpojiť. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlíkovej išlo o mimoriadne náročný úkon. „Stroje sa napokon podarilo o 12.30 h rozpojiť vďaka trom rušňom,“ uviedla Pavlíková. Jeden z poškodených rušňov je už odtiahnutý z miesta zrážky. Druhý, ktorý sa jednou osou vykoľajil, sa budú železničiari snažiť s pomocou žeriava dostať na koľaje, ešte predtým však prebehne kontrola podvozku. „Žeriav bude pracovať tak, aby nenastalo zdržanie vlakov, prípadne, aby zdržanie bolo len malé,“ uviedla hovorkyňa.

Vlaky momentálne premávajú po jednej traťovej koľaji, v priebehu popoludnia by sa však podľa Pavlíkovej mala premávka obnoviť v plnom rozsahu.

Havarovaný vlak v Rači za Mladou gardou. Vyše...
Havarovaný vlak v Rači za Mladou gardou....
+6Vyslobodzovanie rušnovodiča po zrážke dvoch...
17 debata chyba