Českí hasiči preverujú alkohol, viac ako polovica vzoriek je škodlivá

V Česku hasičské mobilné chemické laboratóriá od stredy preverili 57 vzoriek alkoholu z Moravskosliezskeho kraja. Vo viac ako polovici zistili hladinu metanolu, ktorá je zdraviu škodlivá. Údaje sú platné k štvrtkovému ránu do 8.00. Hasiči vzorky preverujú na žiadosť polície, ich laboratóriá pracujú v nepretržitej prevádzke. Najnovšie české úrady už evidujú osemnástu obeť.

13.09.2012 12:12
alkohol, krčma, bufet Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

„V momente, keď vzorku označíme, že má väčšie množstvo metanolu, tak to znamená, že je to množstvo pre organizmus škodlivé,“ spresnila hovorkyňa hasičov Nicola Zaoralová. Hasiči sa pri preverovaní zamerali hlavne na vzorky z Moravskosli­ezskeho kraja, kde sa objavilo najviac prípadov otravy metylalkoholom. Z rovnakého kraja tiež pochádzalo najviac kontaminovaných vzoriek.

Na otravu metylalkholom zomrelo v Česku už najmenej sedemnásť ľudí, najviac v Moravskosliezskom kraji. U ďalších obetí musí príčinu smrti potvrdiť pitva.

Počas nočných kontrol v Moravskosliezskom kraji odhalili 21 litrov neokolkovaného alkoholu. Policajti a colníci ho objavili v litrových fľašiach v jednej z predajní s občerstvením v Ostrave. Policajti zo špeciálnej jednotky i obvodných oddelení tam v spolupráci s príslušníkmi Colnej správy skontrolovali v noci viac ako dvesto prevádzok.

13 debata chyba