Za výbuch sú zodpovedné bane, vyčítali pozostalí šéfovi Čičmancovi

Napätá atmosféra a otázky ako a prečo sa niesli stretnutím pozostalých po mŕtvych baníkoch so šéfom Hornonitrianskych baní v kultúrnom dome v Handlovej. Po hodinovej návšteve to potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti Peter Čičmanec. Médiá na stretnutie prístup nemali. Riaditeľ priznal, že atmosféra poznačila diskusiu a na adresu baní zazneli výčitky, že sú za výbuch zodpovedné.

11.08.2009 19:22 , aktualizované: 21:18
Čičmanec Foto:
Generálny riaditeľ Hornonitranskych baní Peter Čičmanec.
debata

"Zodpovednosti sa nevyhýbame. Jedine objektívne môže byť vyšetrovanie, ktoré sa už začalo,” povedal Čičmanec a zdôraznil, že do vyšetrovacej komisie minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek prizve aj zahraničných expertov.

DISKUSIA: Mali by bane na Slovensku ďalej fungovať?

O pozostalých sa naďalej stará intervenčný tím. Jeho člen Radovan Bránik uviedol, že sú v kontakte so všetkými pozostalými. V Handlovej budú do stredy poludnia, starostlivosť o pozostalých následne prevezme centrum pre pozostalých po obetiach banského nešťastia, ktoré zriadilo mesto Handlová v spolupráci so sociálnymi pracovníkmi. Centrum je na mestskom úrade.

Výbuch v bani nastal v pondelok ráno. Predtým tam vznikol požiar, ktorý prišli likvidovať záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice. Explóziu neprežili dvadsiati ľudia, jedenásť banských záchranárov a deväť baníkov. Tlaková vlna ľahko zranila ďalších deviatich baníkov. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod povrchom v časti Východnej šachty, kde sa skončila ťažba 17. júna. Prípad prešetruje polícia aj Obvodný banský úrad v Prievidzi.

**====== Záchranári našli už šestnásť obetí ======

**

Záchranári objavili v hnedouhoľnej bani v Handlovej po pondelkovom výbuchu ďalšie mŕtve telá. Počet nájdených obetí tak stúpol na šestnásť. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák, informáciu potvrdila aj hovorkyňa Hornonitrianskych baní Adriana Siváková. Po nešťastí bolo nezvestných 20 ľudí, explóziu nikto neprežil.

Príbuzní obetí banského nešťastie v pondelok... Foto: SITA
Handlová, baňa, nešťastie Príbuzní obetí banského nešťastie v pondelok zháňali na vrátnici informácie.

„Šiesti z nich sú už vlastne mimo banského priestoru; ďalší dvaja už sú prenesení na samotnú základňu záchranárov priamo v podzemí v bani,“ uviedol Kaliňák. Na presune ďalších nájdených tiel záchranári pracujú, dodal.

Záchranné čaty v podzemí vytláčajú z chodieb kyslík, čo má zabrániť horeniu a ochladzujú priestory, aby sa mohli dostať na miesto výbuchu. Explóziu nemohol nikto prežiť; pod zemou bola príliš vysoká teplota, nízka koncentrácia kyslíka a veľké množstvo oxidu uhoľnatého.

VŠETKO o banskom nešťastí v Handlovej

Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze...
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej...
+24Zvedavci pred hlavným vstupom do areálu Bane...
debata chyba