Fico posiela baníkov z hornej Nitry fárať ďalej

Nešťastia ťažbu uhlia vo svete zvyčajne nekončia. Podobne to bude zrejme aj na Slovensku. Baníctvo zatiaľ z ekonomických, nie bezpečnostných, dôvodov pred niekoľkými rokmi vláda postupne utlmila v regióne Veľkého Krtíša. Okrem toho ešte štát od roku 1991 postupne utlmil aj stratové rudné baníctvo. Na hornej Nitre sa uhlie ťaží ďalej. Politikov neodrádza ani najnovšie nešťastie.

12.08.2009 07:37
Baňa, baník Foto:
Baníci v hornonitrianskom regióne budú v baniach ťažiť uhlie zrejme aj naďalej.
debata

„Treba, aby banská činnosť v Hornonitrianskych baniach pokračovala v bezpečných podmienkach, aby si tam ľudia našli prácu,“ vyhlásil včera premiér Robert Fico a pripomenul, že vláda v minulosti poskytla finančnú výpomoc „na výstavbu nového, jedenásteho ťažobného úseku Nováky.“ Geológovia, ale aj energetici hovoria, že uhlie na Slovensku sa má ťažiť ďalej len za podmienky zvýšenia bezpečnosti.

Takmer celá produkcia z baní v Novákoch a Handlovej ide do neďalekej elektrárne, kde spaľovaním uhlia vyrábajú elektrinu Slovenské elektrárne. Z domácností uhlím kúri len päť zo sto rodinných domov, kým pred pätnástimi rokmi používal uhlie ešte každý druhý dom. Rodiny uhlie nahradili plynom, energetici to isté odmietajú urobiť. „Ako by sme regulovali sústavu, ak by plyn z Ruska neprišiel? Nováky zatiaľ nemáme čím nahradiť,“ hovorí člen predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Miroslav Rapšík. Podobný názor má aj energetický analytik František Pecho. „Veľkú radosť však z toho nemám, lebo pri spaľovaní uhlia vzniká množstvo emisií a uhlie treba dolovať z čoraz väčších hĺbok, čo je aj otázka bezpečnosti,“ hovorí.

Od uhoľného baníctva značne ustúpili vo svete veľmoci ako USA či Veľká Británia, ktoré sa spoľahli na vlastný plyn a ropu. „Na Slovensku máme uhlie, niet si veľmi z čoho vyberať,“ dodáva Pecho. Podľa neho sa pri ekonomických problémoch firiem často zanedbáva bezpečnosť. „Keď sa potom stane nešťastie, zvýši sa bezpečnosť. Malo by sa to však diať stále, tak ako prichádzajú nové technológie,“ dodáva.

Hornonitrianske bane sú ziskové len vďaka dotáciám od ľudí vo výške 0,1 centra (5 halierov) z každej kilowatthodiny elektriny. O tom, či budú dotácie pokračovať aj po roku 2010, by mala vláda rozhodnúť na budúci rok.

debata chyba