Na Hrebienku je už tretia tabuľa na pamiatku návštevy kráľovnej Alžbety II. Dve ukradli

Na Hrebienku minulý týždeň odhalili tabuľu pripomínajúcu návštevu kráľovnej Alžbety II. Vo Vysokých Tatrách bola 24. októbra 2008. Pri tejto príležitosti sama odhalila pamätnú tabuľu. Ktosi neznámy ju však ukradol a to isté sa stalo aj s náhradnou tabuľou, ktorú na mieste tej pôvodnej pripevnili neskôr.

15.04.2024 08:00
debata (3)
Hrebienok: Tabuľa pre kráľovnú Alžbetu II., letenka pre kráľa Karola III.
Video
Zdroj: Jozef Slivenský/ta3

Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák má podozrenie, že pamätné tabule pripomínajúce prítomnosť kráľovnej Alžbety II., sú cenným zberateľským predmetom. Práve preto tretiu tabuľu umiestnili o pár metrov ďalej ako pôvodné dve a pevne ju zapustili do fasády hotela Hrebienok. “Urobili sme všetko preto, aby tá tabuľka nezmizla a aby nám tu vydržala čo najdlhšie.”

Britský veľvyslanec Nigel Baker odhalil pamätnú...
Odhalenie pamätnej tabule na návštevu kráľovnej...
+5Návšteva kráľovnej Alžbety II. vo Vysokých...

Aj britský veľvyslanec Nigel Baker, ktorý najnovšiu pamätnú tabuľu v piatok osobne odhalil verí, že tú už nik neukradne. “Myslím, že spomienka na návštevu kráľovnej Alžbety II. je medzi Slovákmi ešte stále veľmi živá. Tá návšteva bola dôležitým míľnikom vo vzťahoch medzi Slovenskom a Veľkou Britániou.”

Primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák zároveň odovzdal britskému veľvyslancovi pozvanie pre kráľa Karola III. Poslal mu aj symbolickú letenku a špeciálny skipas. Nigel Baker sľúbil, že všetko kráľovi odovzdá.

Letenka pre kráľa Karola III., špeciálny skipas... Foto: Jozef Slivenský/ta3
Pamätná tabuľa návštevy Alžbety II. na Hrebienku Letenka pre kráľa Karola III., špeciálny skipas a pozvánka na návštevu Vysokých Tatier v rukách primátora Jozefa Štefaňáka a britského veľvyslanca Nigela Bakera.

„Kráľ Karol je muž milujúci prírodu. Myslím, že z tejto pozvánky bude nadšený a určite bude hľadať možnosť, ako nádherné Tatry navštíviť.“

Spojenie Vysokých Tatier a Veľkej Británie naberá na intenzite po tom, ako dve navzájom konkurujúce si letecké spoločnosti otvorili priame linky medzi Popradom a Londýnom. Každá z nich prevádzkuje dva obojsmerné lety týždenne a ako tvrdia dôležití hráči v tatranskom cestovnom ruchu, prítomnosť britských návštevníkov začína byť v najmenších veľhorách sveta očividná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Alžbeta II. #Hrebienok #kráľ Karol III.