Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Daniel Lipšic sa mal dopustiť protiprávneho konania. Ako vyplýva zo záznamu z pohovoru, Daniel Lipšic mal bez súhlasu riaditeľky odboru legislatívy, stratégie a ústavného práva počas služobného času svojvoľne opustiť svoje pracovisko a poskytnúť rozhovor rádiu. V rozhovore mal verejnosť oboznámiť so svojimi subjektívnymi názormi na situáciu na prokuratúre po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

30.04.2024 09:29
Daniel Lipšic Foto: ,
Prokurátor Daniel Lipšic na archívnej snímke.
debata (153)

„Relácia bola vysielaná naživo a trvala 37 minút 46 sekúnd. Skutočnosť, že Daniel Lipšic informoval o poskytnutí tohto rozhovoru hovorkyňu Generálnej prokuratúry SR v ten istý deň po skončení relácie neospravedlňuje jeho protiprávne konanie. Daniel Lipšic týmto svojím konaním porušil základnú povinnosť prokurátora využívať služobný čas v plnom rozsahu na výkon svojej funkcie,“ uvádza sa v zázname z pohovoru.

Fico o rozhodnutí ústavného súdu, víta Lipšicov koniec
Video

Nateraz bude Daniel Lipšic riešený len pohovorom. „Vybavenie nedostatkov prokurátora Daniela Lipšica pri plnení služobných povinnosti pohovorom považujem v súčasnosti za postačujúce. Po zániku výkonu funkcie špeciálneho prokurátora si zrejme ešte riadne neosvojil základné povinnosti prokurátora ustanovené zákonom,“ konštatuje sa v zázname z pohovoru.

Maroš Žilinka Čítajte viac Prokurátori a strúhať ceruzky? Žilinka kritizoval poslancov a vysvetľoval presuny. Opozícii to nestačí

Prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že rozhovor v rádiu Expres absolvoval počas obedňajšej prestávky, počas ktorej nie sú na pracovisku prítomní ani iní prokurátori, a to štandardne aj v rozsahu prevyšujúcom pol hodinu. „Tento pohovor je preto motivovaný výlučne nesúhlasom s mojimi názormi prezentovanými v rozhovore pre rádio Expres,” uviedol na sociálnej sieti Lipšic, s tým, že normalizácia pokračuje. Lipšic rovnako považuje za zaražajúce, že z hľadiska objektívneho testu nestrannosti bola pri pohovore prítomná blízka rodinná príslušníčka vrcholného politika, ktorý ho opakovane verejne označuje za “zločinca”, “zviera”, či gestapáka”.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic