V nemocniciach zostalo ešte 11 ľudí z tragédie v Polomke

V štyroch slovenských nemocniciach zostalo ešte 11 zranených pri sobotňajšej zrážke vlaku s autobusom v Polomke, všetci sú mimo ohrozenia života. Dvoch pacientov dnes previezli bližšie k ich domovu do nemocníc v Topoľčanoch a Bánovciach nad Bebravou. V Brezne zostalo päť zranených, štyria ležia v Banskej Bystrici, informovali ČTK lekári. Tragédia si vyžiadala 12 mŕtvych a 19 zranených.

25.02.2009 16:35
Nehoda pri Polomke Foto:
Vlak tlačil autobus pred sebou niekoľko metrov, z autobusu spravil doslova šrot.
debata

Jednu pacientku previezli z Brezna do nemocnice v Bánovciach nad Bebravou. „V najbližších dňoch už neplánujeme nikoho prepustiť či previezť do iného zariadenia,“ povedal primár úrazovej chirurgie breznianskej nemocnice Peter Saktor. Situácia sa však podľa neho môže ešte zmeniť, pretože viacerí pacienti budú chcieť ísť na víkend domov. 

Ďalšieho zraneného previezli z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice do Topoľčian, potvrdil riaditeľ topoľčianskej nemocnice Martin Naništa. Vážny je podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej stav 13-ročného dievčaťa, ktoré sa postupne preberá z kómy.

Jednu ľahšie zranenú pacientku previezli z Banskej Bystrice do nemocnice v Partizánskom ešte v pondelok. Ženu však po vyšetrení prepustili do domáceho liečenia. Na prevoz do Belehradu čaká v banskobystrickej nemocnici zranená Srbka, ktorá sa tiež viezla v havarovanom autobuse. „Čaká sa na sanitku, ktorú má zabezpečiť jej zdravotná poisťovňa,“ informoval primár oddelenia traumatológie Eugen Bielik. Všetci hospitalizovaní sú mimo ohrozenia života.

Pomoc pozostalým dnes prisľúbilo aj ministerstvo práce, od ktorého by mali všetky siroty a polosiroty dostať približne po 830 eur (25.000 korún).

Tragédiu vyšetruje špeciálny tím, polícia však odmietla zverejniť ďalšie informácie. Zodpovednosť za zrážku vlaku s autobusom na nechránenom železničnom priecestí pripísali niektorí politici ešte v sobotu vodičovi autobusu. V utorok ministerstvo dopravy obvinilo aj obec Polomka, ktorá podľa neho mala zabezpečiť priecestie signalizačným zariadením sama; obec však výčitky odmietla. O osadení nového signalizačného zariadenia v Polomke rozhodli železnice začiatkom týždňa.

debata chyba