Krv pre zranených z Polomky daroval dôchodca aj nezamestnaná

V sobášnej miestnosti v Trenčianskych Tepliciach tečie krv, žartovali v stredu dobrovoľní darcovia. Miestnosť sa dočasne zmenila na transfúznu stanicu. Darovať krv prišli všetci, čo chceli vyjadriť spolupatričnosť s ľuďmi, ktorí utrpeli zranenia pri sobotňajšej tragédii v Polomke.

26.02.2009 13:47
odber krvi, Eva Bačíková Foto: ,
Eva Bačíková, hlavná sestra z trenčianskoteplického Liečebného domu Krym, darovala včera krv prvýkrát v živote.
debata

„Viacero našich členov je z Bánoviec nad Bebravou a okolia. Krv je stále potrebná, ľudia ju potrebujú aj pri ľahších zraneniach. Po nehode v Polomke je určite potrebné doplniť zásoby krvných konzerv,“ povedal Marián Zvěřina zo záchranného systému Rescue v Trenčianskych Tepliciach, ktorý odber krvi zorganizoval.

Táto myšlienka oslovila mnohých, nielen záchranárov. Krv prišiel darovať aj dôchodca Cyril Tomík z Ilavy. Hovorí, že 40 rokov tvrdo pracoval, robil murára, ale keď sa dozvedel o tragédii, dva dni plakal.

„Ľudia stále potrebujú krv, či sa zranili v Polomke, alebo niekde inde. Je to nešťastie, ktoré sa stáva možno raz za 10 rokov, chcem pomôcť tým, čo to najviac potrebujú. Teraz dávam krv druhý raz, prvý raz potreboval krv kolega z práce pre svojho syna,“ povedal Patrik Dorička, zamestnanec istej nemeckej spoločnosti.

„Krv dávam prvý raz, chcem pomôcť, ako sa dá. Už dávnejšie som chcela darovať krv, nehoda v Polomke moje rozhodnutie urýchlila. Bol to šok a obrovský smútok,“ hovorí nezamestnaná Jadranka Savičová z Trenčianskych Teplíc.

Pri havárii na železničnom priecestí v Polomke prišlo o život 12 ľudí a ďalších 20 utrpelo rôzne zranenia, polovica z nich je stále v nemocnici. Včera popoludní pochovali na cintorínoch v Partizánskom a Horných Našticiach prvé obete tragédie.

debata chyba