O konci vládnej krízy sa českí novinári dozvedeli v kaviarni pri zmrzline

Koniec vládnej krízy oznámili českým novinárom na zmrzline v pražskej kaviarni s názvom Pitomá kavárna. Práve tam dostali médiá od predsedu najmenšej vládnej strany Veci verejné Radka Johna konečne odpoveď na kľúčovú otázku posledných dní, či jeho strana splní svoju hrozbu a 1. júla opustí vládu.

30.06.2011 15:47 , aktualizované: 18:59
Radek John Foto:
Predseda Vecí verejných Radek John rozdával školákom za vysvedčenie zmrzlinu. Práve v priestoroch kaviarne konečne padla informácia, či strana zostáva vo vláde.
debata

John pokračovanie vládneho angažmá svojej strany oznámil pri mraziacom boxe, z ktorého rozdával deťom za vysvedčenia kornútky so zmrzlinou. Jeho vystúpenie si už od pražských politikov a novinárov vyslúžilo prezývku „zmrzlinový prejav“.

„Viedli sme intenzívne rokovania,“ vyhlásil letne naladený a neformálne oblečený predseda strany krátko po 10:00 už na ulici počas svojho príchodu. „A vyrokovali sme,“ vypointoval informáciu v dverách podniku, v ktorých na niekoľko minút zmizol.

Prvý si pre porciu zmrzliny do kaviarne prišiel malý blonďavý školák. Kopček zmrzliny dostala od Johna i chlapcova mamička. Za prítomnosti novinárov a fotografov s nimi exminister vnútra prehodil niekoľko slov, spýtal sa na vysvedčenie a zaželal im pekné leto.

Sotva žena so synom zmizla v ruchu ulice, prešiel John od zmrzlinového boxu k novinárom a opretý o kaviarenské kreslo pokračoval v odpovediach na otázky o budúcnosti vlády. Jeho slová o tom, že koalícia popoludní na rokovaní K9 podpíše dodatok ku koaličnej zmluve, potom ešte dopoludnia miernila prvá podpredsedníčka Vecí verejných Karolína Peake s tým, že zatiaľ nie je ešte nič definitívne.

Napokon sa však podvečer ukázalo, že vláda ODS, TOP 09 a Veci verejných v Česku bude naozaj pokračovať. Lídri strán podpísali dodatok koaličnej zmluvy, ktorým Veci verejné podmienili zotrvanie vo vláde. Do vlády zamieri podpredsedníčka strany Karolína Peake. Stane sa vicepremiérkou a predsedníčkou legislatívnej rady vlády. Riadiť tiež bude vládny výbor pre boj s korupciou.

O novom ministrovi dopravy ešte nie je definitívne rozhodnuté. Podľa zákulisných informácií je blízko k získaniu tohto postu kandidát Veci verejných Pavel Dobeš.

debata chyba