Veteškovi pomohol vraj liek na výnimku

Podpredseda parlamentu Viliam Veteška (HZDS), ktorému vlani odstránili nádor na mozgu, už nemá žiadne prejavy choroby. S odvolaním sa na vyjadrenie politikovho lekára to v najnovšom čísle napísal týždenník Plus 7 dní, podľa ktorého Veteškovi pomohlo užívanie lieku na iné choroby.

11.09.2008 09:37
Veteška Foto:
Podpredseda parlamentu Viliam Veteška.
debata

Výnimku na liek, ktorý sa zatiaľ môže predpisovať len na rakovinu čreva, prsníka a pľúc, Veteškovi na druhý pokus schválil bývalý minister zdravotníctva Ivan Valentovič. „Pán Veteška ho užíva už rok a je vo veľmi dobrej kondícii, bez akýchkoľvek príznakov nádorovej choroby,“ povedal Veteškov lekár Ivan Koza. „Dôveroval som lekárom,“ reagoval Veteška na nasadenie neštandardného li­eku.

Liek doteraz údajne prešiel len dvoma zo štyroch fáz testovania, aby mohol získať registráciu na liečbu mozgového názoru. Vedľajšími účinkami jeho užívania môže byť vysoký krvný tlak, upchatie ciev či krvácanie. Mesačná liečba liekom vyjde na asi 150 000 korún (4979 eur), pričom pacienti ho užívajú v priemere pol roka, poznamenal Plus 7 dní.

Podľa týždenníka pacienti pri ochorení, z ktorého sa lieči aj Veteška, väčšinou veľkú šancu na prežitie nemajú. Podľa údajov ešte z roku 2003 postihol zhubný nádor mozgu na Slovensku viac ako 360 ľudí a takmer 320 ich ešte v tom istom roku zomrelo.

debata chyba