Pápež volá po mieri, povzbudil utláčaných kresťanov v Iraku a Číne

Pápež Benedikt XVI. vo svojom tradičnom vianočnom posolstve Mestu a svetu (Urbi et Orbi) vyzval Palestínčanov a Izraelčanov k spravodlivému a mierovému spolužitiu. Vyzval tiež svetových politikov, aby prejavovali aktívnu solidaritu s prenasledovanými kresťanmi v Iraku a na celom Blízkom východe a vyzval k rešpektovaniu ľudských práv a náboženskej slobody vo svete.

25.12.2010 13:46
Pápež Benedikt XVI. Foto:
Pápež Benedikt XVI.
debata (3)

Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi predniesol svoje posolstvo z centrálne lodžie baziliky svätého Petra, celé Svätopeterské námestie zaplnili pútnici. „Nech svetlo Vianoc znovu zasvieti nad krajinou, kde sa narodil Ježiš a inšpiruje Izraelčanov a Palestínčanov k spravodlivému a mierovému spolužitiu,“ povedal Benedikt, ktorému osud tohto regiónu veľmi leží na srdci a ktorý počas svojej cesty do Svätej zeme vlani v máji vyzval k vytvoreniu dvoch štátov.

Mierové rokovania medzi oboma stranami však uviazli na mŕtvom bode. V sobotu ráno izraelské letectvo bombardovalo štyri ciele v pásme Gazy a podľa palestínskych zdrojov sú tu najmenej dvaja ranení. Izraelské údery nasledovali po piatkovom palestínskom ostreľovaní izraelského územia.

Pápež vyzval zodpovedných činiteľov národov, aby prejavili „aktívnu solidaritu“ s kresťanskými komunitami v Iraku a na celom Blízkom východe. V posolstve, ktorý televízie vysielali v priamom prenose po celom svete, si želal „uzmierenie a nádej pre budúcnosť“ pre týchto kresťanov, ktorí zažívajú bolesť a prechádzajú ťažkými skúškami.

V Iraku na kresťanov útočia, tí zo svojich domovov utekajú

Irackí kresťania utekajú z krajiny po útoku na kostol sýrskej katolíckej cirkvi v Bagdade z 31. októbra, pri ktorom prišlo o život 44 veriacich a dvaja kňazi. K útoku sa prihlásila teroristická al-Kájda. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) to spôsobilo exodus tisícky kresťanov z Iraku. V krajine ich teraz zostalo len pol milióna, kým v roku 2003 ich tu bolo až 1,2 milióna.

Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi tiež vyzval k trvalému mieru na Pobreží slonoviny, v Somálsku a v Sudáne. Želá si, aby zavládla politická a sociálna stabilita aj na Madagaskare.

Kresťanom v Číne zaželal, aby neklesali na mysli pre potláčanie náboženskej slobody v ich krajine. Nabádal tie k rešpektovaniu ľudských práv a k zmiereniu na Kórejskom polostrove.

Pápež tradične ukončil svoje posolstvo vianočnými blahoželaniami v mnohých jazykoch, vrátane slovenčiny a češtiny. Slovákom poprial: „Milostiplné a radostné vianočné sviatky“, Čechom povedal: „Narodil sa vám Spasiteľ, radujte sa“.

Posolstvom Mestu a svetu vyvrcholil náročný vianočný program 83-ročného pápeža. Už v noci na sobotu slúžil v Svätopeterskej bazilike polnočnú omšu, pri ktorej ostro odsúdil tých, kto vo svete šíri násilie a vojny. Modlil sa tiež za to, aby medzi ľuďmi zavládlo skutočné bratstvo. Rovnako ako vlani sa začínala polnočná omša s ohľadom na pápežov vek už o 22:00.

Posledný deň v roku povedie pápež v Svätopeterskom chráme nešpory a na Nový rok odslúži pri príležitosti sviatku Matky Božej slávnostnú omšu.

Vianočné a tiež veľkonočné pápežské požehnanie sa z centrálnej lodžie baziliky sa udeľuje „mestu a svetu“ už 77 rokov. Posolstvo a slávnostné požehnanie na Vianoce sa za ten čas stalo pre veriacich i neveriacich neodmysliteľnou súčasťou sviatočného poludnia. Rovnako ako polnočnú omšu, tak i sobotňajšie posolstvo vysielali televízne stanice do mnohých krajín sveta, kde ho v priamom prenose sledovali milión ľudí.

3 debata chyba