Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

Nie je vylúčené, že socialistický líder oslávi Sviatok práce už ako nezamestnaný. Predseda španielskej vlády si zobral oddychový čas. Pedro Sánchez počas najbližších dní porozmýšľa, či zostane na čele vlády, alebo podá demisiu. Informoval, že verejnosť sa dozvie jeho rozhodnutie v pondelok (čiže dva dni pred Prvým májom), keď prehovorí k národu.

25.04.2024 12:00 , aktualizované: 21:00
Spain Election Foto: ,
Begoňa Gómezová na snímke z júla 2023, keď prišla hlasovať v parlamentných voľbách. Za ňou stojí jej manžel Pedro Sánchez, ktorý vykonáva funkciu španielskeho premiéra od roku 2018. Foto: SITA/AP/Emilio Morenatti
debata

Sánchez, ktorý vládne od júna 2018, sa ocitol v nepríjemnej situácii, ktorú zapríčinila jeho žena Begoňa Gómezová. Manželka čelí podozreniu z konfliktu záujmov pri prideľovaní štátnych zákaziek. „Musím sa zastaviť a uvažovať. Naliehavo potrebujem odpoveď na otázku, či mám pokračovať na čele vlády, alebo sa tejto pocty vzdať," napísal Sánchez na sociálnej sieti X. Dodal, že do 29. apríla, keď prezradí, ako sa rozhodol, dobrovoľne pozastaví výkon svojich právomocí.

Premiér naznačil, že stráca trpezlivosť s tým, koľko špiny naňho hádžu jeho politickí súperi. Obrazne sa posťažoval, že útočia proti nemu zo zeme, z mora aj zo vzduchu. „Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom?" dodal. Za kauzou jeho manželky stojí odborárske združenie Čisté ruky (Manos Limpias), ktoré má blízko ku krajnej pravici. Podalo na ňu podnet na súd, čo Sánchez označil za účelové, ale napriek tomu sa podujal rozmýšľať o možnej demisii. Ubezpečil pritom, že jeho žena je pripravená v plnom rozsahu spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Podčiarkol, že sa cíti nevinná.

Tlačové agentúry informovali, že súd umožní predbežné vyšetrovanie Gómezovej. Prokuratúra v Madride podľa medializovaných správ odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky premiéra bolo zrušené.

Gómezová napríklad pôsobila v projekte Africké stredisko, ktoré spadalo pod jednu univerzitu. Projekt získaval peniaze od spoločnosti, ktorá podniká v cestovnom ruchu, a tá od Sánchezovej vlády dostala veľkú finančnú injekciu v rámci opatrení súvisiacich s prekonaním nepriaznivých ekonomických následkov počas pandémie koronavírusu. Gómezová sa údajne v tomto smere angažovala, čiže možno sa prihovorila u manžela, aby jeho vláda súhlasila so štedrou finančnou pomocou. Konkrétne išlo o firmu Globalia, ktorá pôsobí v turizme a prevádzkuje leteckú spoločnosť Air Europa (Sánchezova vláda jej ponúkla záchranný balík v objeme až 475 miliónov eur).

Vo vláde má Sánchez naďalej podporu, nikto v nej si neželá jeho odchod. Naopak, stredopravicová opozícia mu vyčíta, že sa ku kauze svojej manželky postavil nedôstojne. Podľa jej predstaviteľov sa hrá na obeť a určite mal hneď predstúpiť pred národ, nie zmiznúť na niekoľko dní z očí verejnosti.

Mimochodom, ak je Gómezová naozaj v niečom namočená, potom sa o čistom svedomí nedá hovoriť ani v prípade odborárov z Čistých rúk. Pred tromi rokmi súd nižšieho stupňa rozhodol, že ich združenie je vinné z vydierania, keď sa malo bankám vyhrážať, že na ne podá podnet justičným orgánom. „Najvyšší súd síce zrušil tento verdikt, ale jeho sudcovia upozornili, že napriek tomu, že organizácia nespáchala trestný čin, v etickej rovine postupovala odsúdeniahodným spôsobom," pripomenul server Politico.

Združenie Čisté ruky má v Španielsku právo obrátiť sa na súd aj v prípadoch, keď sa ho daná kauza priamo netýka. Vyplýva to zákonov tohto štátu, ktoré umožňujú posielať takéto podnety nielen na prokuratúru, ale aj do súdnej podateľne.

Nie je vylúčené, že odborári načasovali svoj podnet tak, aby s ním prišli pred nadchádzajúcimi májovými regionálnymi voľbami v Katalánsku a do úvahy treba vziať aj júnový termín rozhodovania voličov o nových zástupcoch Španielska v Európskom parlamente.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pedro Sanchéz