Len zmluvy na sociálny zmier nestačia

Snaha premiéra Roberta Fica presadzovať politiku založenú na sociálnom zmieri a dobré vzťahy odborovej centrály so Smerom v prípade protestov učiteľov ľavicovej vláde nepomohli. Nezabralo ani odporúčanie Konfederácie odborových zväzov (KOZ) zástupcom školských odborárov prijať návrhy vlády.

07.12.2012 12:00
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (6)

KOZ má podpísanú dlhodobú zmluvu o spolupráci so Smerom. Odboroví predáci aj pred voľbami hovorili, že im je blízky volebný program Smeru. Po voľbách si vláda dala záležať na tom, aby v spolupráci s odbormi zmenila Zákonník práce. Samotný Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy zmluvu o spolupráci so Smerom však nemá. „Nikdy nebola, nie je a pravdepodobne za tejto éry ani nebude,“ reagoval v štvrtok šéf školských odborov Pavel Ondek. Priznal, že mu pred časom neexistenciu dohody vyčítal premiér Fico. „Mohlo sa to pri tých hektických rokovaniach stať. Ani som si to neuvedomoval. Máme svoju líniu, sme nadstranícki a nie sme spojení so žiadnou opozičnou stranou ani so Smerom,“ poznamenal Ondek.

V školstve už od leta fungujú aj Nové školské odbory. Tie od počiatku signalizovali svoje požiadavky presadzovať sa oveľa razantnejšie. Majú však malú členskú základňu, kým odborový zväz školstva uvádza 55-tisíc členov. Ondek odmietol, že sa k štrajku odhodlali preto, aby učitelia nezačali prestupovať k Novým školským odborom. „Komunikujeme spolu. Nové školské odbory nám navrhli dohodu o spolupráci. Musí sa k tomu vyjadriť rada zväzu,“ podotkol Ondek.

Politológ Pavol Marchevský si myslí, že aj tlak konkurenčných nových školských odborov prinútil pôvodné odbory k protestom.

Politici vládnej strany nepredpokladajú, že by školské protesty narušili vzťahy s odborármi. „Nie, nepoškodia. Nie je to jednoduchá situácia, ale žiadne emotívne vzťahy nehrozia, budeme veľmi racionálne pracovať,“ povedal poslanec Smeru Miroslav Číž. Za dôležitý označil kontext, keď sa vláda snaží zvýšiť platy učiteľom, hoci v okolitých krajinách postihnutých krízou sa platy, naopak, znižujú. Zdôraznil, že vláda sa potrebuje dostať pod trojpercentný deficit verejných financií a zrazu chce celá pravica aj pedagogický zbor, aby nová vláda vyriešila obrovské deficity v školstve za uplynulých 23 rokov.

Premiér Fico len minulý mesiac, niekoľko dní pred začiatkom učiteľských protestov, vystúpil pred delegátmi zjazdu KOZ. Hovoril, že mu záleží ako predsedovi vlády a Smeru na strategickom partnerstve s odbormi. „Oceňujem spoluprácu s odborármi pri konsolidácii verejných financií. Na Slovensku je cítiť sociálne napätie, ktoré spôsobujú nízke mzdy a dôchodky. Bolo by však zlé, ak by sa toto napätie premietlo do sociálnych nepokojov na uliciach,“ povedal vtedy odborárom premiér.

Politológ Michal Horský označil stratégiu včleniť odbory do politického diania za dobré predvolebné zaklínadlo, lenže v praxi pri ťažkostiach s vládnutím nie vždy zafunguje. „Sociálny zmier sa nedá naordinovať akokoľvek dobrými zmluvami tým skôr, že vajatajúci postoj k organizovaniu štrajku predákmi školských odborov ich priviedlo až na pokraj vlastnej delegimitizácie tak, že buď si učitelia zvolia nové odbory, alebo nových predákov,“ zhodnotil Horský.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba