Trojkoalíciu strán PS, Spolu a Za ľudí by zvažovala voliť takmer tretina voličov

Trojkoalíciu strán Progresívne Slovensko, Spolu - občianska demokracia a Za ľudí by v prípade jej vzniku zvažovala voliť takmer tretina opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza.

13.10.2019 14:42 , aktualizované: 20:15
debata (194)

Agentúra uskutočnila prieskum od 11. až 17. septembra na vzorke 1 027 respondentov. V prieskume ľudia dostali otázku: „Predstavte si, že by pred voľbami vznikla koalícia troch strán, a to Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí. Zvažovali by ste, že by ste jej dali svoj hlas alebo nie? Rovných 8 percent respondentov uviedlo, že by koalíciu volilo, 19,3 percenta odpovedalo, že by to zvažovalo, koalíciu Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia a Za ľudí by nevolilo 65,6 percenta opýtaných. Na otázku odpovedalo ‚neviem‘ 7,1 percenta účastníkov prieskumu.

Prieskum sa týkal aj voličov jednotlivých politických strán. Najmenší prienik s prípadnou trojkoalíciou majú priaznivci strany Smer, a to až viac ako 90 percent opýtaných. Za nimi sú voliči Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH). Nie odpovedalo takmer 80 percent z nich. Spomínanú trojkoalíciu by ale volila polovica opýtaných voličov koalície strán PS/Spolu, zvážilo by to viac ako 38 percent a pre možnosť nie sa rozhodlo viac ako 11 percent z nich. O niečo väčšia množina ľudí sa našla medzi priaznivcami Za ľudí, konkrétne 46,2 percenta je za a ďalších 43 percent by to zvážilo. Z radov prívržencov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by trojkoalíciu nevolilo takmer 56 percent ľudí, odpoveď zvážil by som využilo až 40 percent oslovených priaznivcov hnutia. Z voličov strany Sloboda a Solidarita (SaS) odpovedalo najviac ľudí nie, a to viac ako 48 percent.

Trojkoalíciu si nevie predstaviť ani 66 percent priaznivcov strany Sme rodina, odpoveď zvážil by som si vybralo takmer 30 percent oslovených.

Trojkoalícia má väčšie šance na úspech, tvrdí Truban

Čas na spoluprácu sa kráti, trojkoalícia strán Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia a Za ľudí má spoločne väčšiu šancu poraziť Smer v parlamentných voľbách, reagoval na prieskum íder koalície strán PS/Spolu Michal Truban. Podľa jeho slov platí ponuka pre stranu exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí na predvolebnú spoluprácu a vytvorenie trojkoalície.

„Strane Za ľudí konzistentne a dlhodobo ponúkame spoluprácu, lebo spoločne máme väčšiu šancu poraziť Smer-SD. Dnešný prieskum pre Na telo to potvrdil. Ja som povedal, že spoluprácu chceme. Tiež som povedal, že chceme rokovať. Naša spolupráca nestojí ani na tom, či ja budem líder alebo nie. Chceme vstúpiť do rokovaní a spoločne poraziť Smer. Nechceme a nebudeme robiť závery z nejasných mediálnych vyjadrení, čakáme na oficiálne stretnutie. Ale pravda je taká, že čas na rokovania a ich úspešné uzavretie sa naozaj kráti. Ľudia od nás spoluprácu chcú, preto poďme rokovať a skúsme nájsť zhodu," uviedol Truban.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Za ľudí #PS-Spolu