Fico o obvinení: Prokurátor je klasický slniečkar, je zaujatý, na súde to dokážeme

Predseda Smeru Robert Fico po prvýkrát otvorene prehovoril o svojom obvinení, urobil tak exkluzívne v relácii Ide o pravdu moderátorky Zuzany Martinákovej. Doteraz sa k obvineniu vyjadril len strohým statusom na Facebooku. Fico mieni, že obvinenie je nezmysel, podal už aj proti nemu sťažnosť. Plánuje tiež namietať zaujatosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza, ktorý vydal pokyn na jeho stíhanie.

12.12.2019 10:00 , aktualizované: 12:23
debata (1256)
Video

Fico priznal, že obvinenie ho uráža. Prokurátora Honza nazval „slniečkarom“, ktorý nerozhoduje podľa dôkazov, ale podľa toho, čo si prečíta v niektorých médiách. „Sú tam prokurátori, ktorí vykrikujú: Fica treba zatvoriť, je jedno za čo, treba ho zatvoriť. A toto je presne ten príklad, keď si myslím, že mi to aj pomohlo k tomu môjmu krvému tlaku. Je to jedno nezmyselné obvinenie, ktoré rešpektujem, je tu,“ dodal Fico. Zároveň oznámil, že ešte v deň, ako mu bolo obvinenie doručené, podal proti nemu sťažnosť.

Honz je podľa neho zaujatý. „Ak idem niekoho obviniť, alebo dám pokyn na obvinenie, lebo on dal pokyn na obvinenie, tak by som mohol trochu skúmať aj prostredie, v ktorom ten človek funguje, aké sú jeho názory a nie technicky to urobiť preto, lebo to chcel urobiť,“ mieni Fico. „Samozrejme, že je zaujatý, my to dokážeme na súde, ak to príde až na súd, že je zaujatý,“ podčiarkol predseda Smeru. Za slovami, pre ktoré čelí obvineniu, si stojí.

Prokurátor Honz v stredu odmietol politické zásahy do činnosti prokuratúry. Skonštatoval, že prokuratúra je nezávislá, samostatná a je potrebné, aby taká zostala. K samotnému obvineniu Fica sa vyjadriť nechcel, keďže je to živá vec.

Fico sa vyjadril aj k svojmu zdravotnému stavu, pre ktorý sa uplynulú sobotu nemohol zúčastniť slávnostného snemu Smeru. Skončil totiž v nemocnici. „Nemám čo skrývať, môj krvný tlak skáče ako čertík z krabičky, raz hore raz dole,“ povedal s tým, že presne toto sa stalo aj v sobotu, asi polhodinu pred rokovaním snemu. Na odporúčanie lekárov preto odišiel do nemocnice. „Som kardiak, tlak skáče hore-dole, taká bola situácia,“ doplnil. Podľa jeho slov mu je ľúto, že nemohol predniesť svoj pripravovaný prejav pri príležitosti 20. výročia vzniku Smeru. Na január preto plánuje zvolať programovú konferenciu Smeru, kde by sa svojim stranníkom prihovoril.

Predseda Smeru v debate hovoril aj o tom, či ešte niekoho nominujú na post ministra zdravotníctva a čo si myslí o pôsobení Andrey Kalavskej v tejto funkcii. Nevyhol sa ani téme medializovaného rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s exministrom Jánom Počiatkom. A ako vysvetlil svoje predvolebné video, v ktorom opozičných lídrov stvárnili deti v škôlke? Pozrite si celú reláciu na tv.pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ide o pravdu