Mečiar už pohorel aj v Ladomerskej Vieske, Figeľov Čaklov chce Fica

Je po voľbách, čas na analýzy, či prehľad podrobnejších výsledkov. Pozrite sa, ako dopadli strany v mestách, či v obciach, z ktorých pochádzajú ich lídri. V prípade Bélu Bugára (Most-Híd) uvádzame výsledky zo Šamorína, keďže v meste žije aj vyrastal. Rovnako aj u Eleonóry Mojsejovej (SSS) neuvedieme výsledky z jej rodného mesta Trenčín, ale z časti Košice-Pereš.

12.03.2012 15:06
voľby 2012, urna, hlasovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Smer valcoval na celom Slovensku, v rodisku pravdepodobného premiéra Roberta Fica, v Topoľčanoch, získala strana dokonca viac, ako 60 percent. V meste by sa do parlamentu dostali štyri strany, tesne pod hranicou zostali SDKÚ aj SaS.

Šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ sa narodil v Čaklove v okrese Vranov nad Topľou. Ale na výsledkoch to nie je až tak vidieť. KDH dostalo v obci 140 hlasov, čo je 13,4 percent. Naopak, v rodnej obci bývalého eurokomisára s ab­solútnou prevahou rozdrvil súperov Smer, dostal tri štvrtiny všetkých odovzdaných hlasov.

Igor Matovič sa narodil a žije v Trnave. Vo svojom meste síce nevyhral, ale výsledok Obyčajných ľudí a nezávislých osobností tam je pozoruhodný, Na Slovensku strana získala 8,5 percenta hlasov, v „slovenskom Ríme“ však takmer 19 percent. V meste, kde primátorom je „kádehák“ Vladimír Butko, KDH na svoju stranu získalo 10 percent voličov.

Béla Bugár je síce rodákom z Bratislavy, ale vyrastal a žije v neďalekom Šamoríne. Podľa očakávania v tomto meste aj vyhral. Most dostal 43,44 percenta hlasov, druhá SMK iba 24 percent. Až na treťom mieste skončil Smer, čo sa však v meste, kde žije veľká väčšina občanov maďarskej národnosti, dalo očakávať. 

Spišský Štvrtok je rodnou obcou Mikuláša Dzurindu. Jeho rodáci však volebné fiasko SDKÚ neodvrátili. Jednak v obci neodvolilo ani 800 ľudí, a aj tí, ktorí k urnám prišli, „modrých“ nevolili. Strana tam získala iba 6,69 percenta hlasov, čím sa iba  priblížila k celoslovenskému priemeru.

Richard Sulík sa narodil aj žije v Bratislave. Práve dobrý výsledok v hlavnom meste zabezpečil účasť strany v parlamente. SaS v bratislavskej mestskej časti Staré mesto dostala takmer 14 percent.

Ak by Ján Slota požíval dôveru ako v Žiline, SNS by bola druhá najsilnejšia. Lenže podpora národniarov je v ostatných častiach Slovenska minimálna, takže výsledok zo Žiliny, kde ich volilo 12,58 percenta, ich do parlamentu „nepretlačil“.

József Berényi, šéf SMK, sa narodil v obci Okoč v dunajskostredskom okrese. Jeho strana tu absolútne dominovala, keď dostala až 66 percent hlasov, do parlamentu by sa tam dostal už iba Most. Tretí Smer by v Okoči dostal iba dve percentá odovzdaných hlasov. 

HZDS vo voľbách úplne prepadlo. Vladimír Mečiar v rodnej Ladomerskej Vieske pri Žiari nad Hronom vždy dominoval. Ale dnes už neplatí ani to. HZDS v obci dostalo iba 18 hlasov, čo predstavuje 4,42 percenta hlasov. Tak ako inde, dnes volia exvoliči Mečiara Smer Roberta Fica.

Pre zaujímavosť uvádzame aj výsledok Eleonóry Mojsejovej v košickej časti Pereš. Strana Slobodné slovo tam získala iba 3,36 percenta a skončila až siedma.

17 debata chyba