V Nitrianskom kraji sa utlmili národnostné vášne

Súboj o kreslo župana v Nitrianskom kraji bol v prvom kole tesný. Tomáš Galbavý s podporou pravicového spektra SDKÚ, Most - Híd, SaS, Nová väčšina - Dohoda, SMK a OKS zaostal za súčasným predsedom Milanom Belicom, ktorého podporili Smer, SNS a Agrárna strana vidieka len o 9,6 percenta hlasov.

17.11.2013 14:00
Nitra, Divadlo Andreja Bagara Foto: ,
V nitrianskom samosprávnom kraji sa o post župana pobijú Tomáš Galbavý a Milan Belica.
debata (2)

Približne toľko získal tretí Peter Oremus, ktorý kandidoval ako nezávislý. Ako sa rozdelia jeho voliči, je podľa politológa Svetozára Krna ťažké odhadnúť.

„Ak je nízka volebná účasť, je to nevyspytateľné. No myslím si, že väčšina voličov Oremusa dá hlas skôr Belicovi. Ak vôbec pôjdu voliť,“ naznačil. Oremus sa vyjadril, že nepodporí žiadneho z kandidátov v druhom kole.

Hoci sa Tomáš Galbavý dotiahol na Belicu aj vďaka hlasom z južných okresov, výsledky župných volieb v Nitrianskom kraji predsa naznačili podľa politológov jednu zaujímavú spoločenskú zmenu. Zmenšilo sa napätie medzi slovenskou väčšinou a maďarskou menšinou. A tak tradičná slovenská koalícia, ktorá pôvodne vznikla ako silná bašta voči záujmom maďarských župných politikov, už stráca na význame.

„Výsledky volieb v Nitrianskom kraji ukazujú, že sa tu zmiernilo napätie medzi väčšinovým a menšinovým obyvateľstvom na rozdiel od Trnavského kraja, kde budú ľudia aj v druhom kole voliť etnicky. To, že v Nitrianskom kraji zohrala etnicita menšiu úlohu, vidím ako nový fenomén,“ mienil Krno.

Slovenská koalícia vznikla dve volebné obdobia dozadu ako reakcia na prevahu poslancov za stranu SMK v župnom parlamente. Spojili sa v nej strany, ktoré si v Národnej rade nedokázali podať ruky. V jednej koalícii bola pravica aj ľavica, vystriedalo sa viacero subjektov. V predchádzajúcich voľbách do slovenskej koalície patrili strany Smer, KDH, SDKÚ-DS a HZDS. V týchto voľbách sa koalícia zmenšila a zostal už len Smer a KDH. Aj súčasný župan Milan Belica dostal pred voľbami menšiu podporu, a preto nie je až takým prekvapením, že nevyhral už v prvom kole.

Zaujímavý je, naopak, výsledok v župnom parlamente, kde sa oklieštenej slovenskej koalícii podarilo obhájiť pohodlnú väčšinu. Z celkového počtu 54 kresiel obsadil Smer 19 a KDH 13 miest, čiže spolu 32. Na porovnanie, pôvodná slovenská koalícia, ktorej členmi boli aj SDKÚ a HZDS, mala 38 mandátov. SDKÚ mala pôvodne 9 poslancov, teraz má už len jedného. Jej koaliční partneri Most – Híd, NOVA, SaS a OKS majú dva mandáty. SMK získala vo voľbách 14 mandátov (pôvodne mala 10) a SNS má jedného poslanca. Do zastupiteľstva sa dostali ešte štyria nezávislí poslanci.

Zmena oproti pôvodnému zloženiu v krajskom zastupiteľstve je mierna. Podľa politológa Krna sa však približuje k obrazu vo veľkej politike. „Vysvetľujem si to tak, že polarizácia na celoslovenskej úrovni v štýle Smer verzus ostatné strany sa premiestnila aj do Nitrianskeho kraja. A spomienka na obdobie, keď SMK mala dominanciu v krajskom parlamente, sa vytráca.“

zväčšiť Infografika. Foto: Pravda.sk
Nitra, voľby, VÚC Infografika.

Desať otázok Pravdy pre postupujúcich kandidátov

  1. Ste za vstup strategického investora do nemocníc v Leviciach a Topoľčanoch?
  2. Aké opatrenia by ste urobili na zlepšenie situácie v školách kraja?
  3. Ako by ste zefektívnili prímestskú dopravu?
  4. Čím by ste oživili cestovný ruch?
  5. Nitriansky kraj hospodári s prebytkom šesť miliónov eur. Treba ďalej šetriť alebo by ste investovali?
  6. Ktoré z regiónov kraja sú podľa vás najzanedbanejšie a vyžadujú si najväčšie investície?
  7. Čo by ste na doterajšom fungovaní samosprávneho kraja a jeho úradu zmenili?
  8. V čom vidíte dosiaľ nevyužitý potenciál Nitrianskeho samosprávneho kra­ja?
  9. Čo vám na vašom protikandidátovi najviac prekáža?
  10. Čo by ste z programu vášho protikandidáta realizovali?

Milan Belica, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (Smer, SNS, ASV)

Milan Belica Foto: Andrej Barát, Pravda
Milan Belica, nitra, predseda Milan Belica
  1. Nie. Obe nemocnice sú v dobrej hospodárskej situácii a nepotrebujú investora.
  2. Už robíme účinné opatrenie, ktorým je zakladanie centier odborného vzdelávania a prípravy na stredných odborných školách. Prvých päť sme už otvorili, ďalších päť otvoríme čoskoro.
  3. To je možné iba prostredníctvom Integrovaného systému dopravy. Na to je však potrebná taká zmena legislatívy, ktorá by presunula regionálnu železničnú dopravu na VÚC. Zatiaľ ju však má štát, čiže nateraz máme zviazané ruky.
  4. Už robíme dve opatrenia. Projekt Vytýčenie, vyznačenie a obnova cykloturistických trás v NSK, už sme vyznačili 324 km nových trás. Druhým je Certifikácia ubytovacích zariadení na vidieku, ktorá má zvýšiť kvalitu služieb. Certifikát už má 13 zariadení v 11 obciach.
  5. V dôsledku zlepšujúcej sa hospodárskej situácie v celej Európe práve prichádza k bodu zvratu, keď už bude investovanie výhodnejšie ako doteraz. Čiže naše cieľavedome budované finančné postavenie nám umožňuje postupne a rozumne investovať, čo aj určite využijeme.
  6. Každý kraj má isté mikroregióny, ktoré sú historicky menej rozvinuté, napríklad v dôsledku väčšej vzdialenosti od nadradenej dopravnej infraštruktúry. Túto situáciu môžu teda postupne meniť len investície do budovania rýchlostných ciest, diaľnic  a železničnej dopravy.
  7. Nezávislá spoločnosť expertov Ekonomickej univerzity Mastercard vyhodnotila NSK ako najdynamickejšie sa rozvíjajúci kraj na Slovensku. Aby sme trend udržali, potrebujeme dobudovať sieť rýchlostných ciest v smere Topoľčany – Nitra – Komárno. To, žiaľ, nie je v našej kompetencii.
  8. Nevyužitý potenciál kraja vidím najmä v agropotravi­nárskom sektore, ktorý v dôsledku predvstupových rokovaní Slovenska s EÚ mnoho stratil zo svojho dominantného postavenia, hlavne v južných oblastiach NSK.
  9. Prekáža mi to, že nehodnotí vývoj kraja komplexne v historických súvislostiach tak, ako to robia iní, napríklad INEKO. Tak znevažuje prácu všetkých, ktorí sa na tom podieľali a neprináša žiadne konštruktívne riešenia, len prostú demagógiu.
  10. V jeho programe som nenašiel nič také, čo by sa už nerobilo alebo sú tam veci, ktoré sú úplne mimo kompetencií VÚC.

Tomáš Galbavý, marketingový poradca, (SDKÚ, Most – Híd, SaS, Nová väčšina – Dohoda, SMK, OKS)

Tomáš Galbavý Foto: Ivan Majerský
Tomáš Galbavý Tomáš Galbavý
  1. Obe nemocnice sú v zlom stave, podľa klientov patria k najhorším na Slovensku. Stačí, aby nakupovali lacnejšiu energiu v trhových cenách a ušetrili by ročne milión eur. Z politických dôvodov však musia energie nakupovať od ENERGO-SK a potom šetria na kvalite služieb.
  2. Župa musí aktívnejšie vstúpiť do celého procesu modernizácie škôl. Opravovali sa len tie, ktoré si dokázali cez europrojekty zohnať financie samy. Riaditelia škôl však nie sú projektovými manažérmi.
  3. Receptom je zavedenie integrovaného systému, od mestských autobusov až po železničnú dopravu. Až keď budú spoje na seba nadväzovať a bude jednotný systém lístkov, zvýši sa záujem o verejnú dopravu.
  4. Doteraz kraj na podporu cestovného ruchu dával ročne len okolo 0,1 % z rozpočtu. Inicioval by som vznik spoločnej profesionálnej regionálnej inštitúcie destinačného manažmentu, ktorá až dlhodobo chýba, a založil by som grantový program na podporu cestovného ruchu.
  5. Podľa mojich informácií má NSK prebytok s rezervným fondom až vo výške 10 miliónov eur. Keď chýbajú zdroje na cesty či nemocnice, považujem takýto prebytok za nezodpovedný. Časť z neho by som urýchlene investoval do najviac poddimenzovaných oblastí.
  6. Najväčším problémom je zaostávanie vidieka. V okolí Šiah či Štúrova máme vyše 20 % nezamestnanosť. Tak ako pomohla investíciám cesta R1, musí sa postaviť R7 spájajúca juh s Bratislavou a R8 spájajúca Topoľčiansko s Nitrou a Považím.
  7. Dohliadal by som na spravodlivejšie a rovnomernejšie rozdeľovanie peňazí. A zmenil by som atmosféru na úrade. Chcem, aby úrad podporoval iniciatívnosť a nie poslušnosť. A, samozrejme, chcem úrad otvoriť ľuďom. Nie je možné, aby župan neprijímal žiadnych občanov či zamestnancov.
  8. V cestovnom ruchu. V kraji máme vyše desať termálnych kúpalísk. Liečebný turizmus a wellness by sme mohli využívať celoročne a odstrániť tak orientáciu kraja len na letnú sezónu. Veľký investičný potenciál má Štúrovo ako medzinárodné logistické centrum.
  9. Asi to, že bankový pohľad a odstup prevažuje nad ľudským prístupom k riešeniu problémov.
  10. Pokračoval by som v podpore vzniku centier praktického vyučovania

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nitra #VÚC #Galbavý #Belica