Naši otcovia sa musia obracať v hrobe

Prekvapenie, šok, strach aj snaha o pochopenie toho, čo sa vlastne počas sobotných volieb stalo. So zmesou takýchto pocitov sa do nedeľného rána zobúdzali mnohí obyvatelia Banskobystrického kraja, ktorí nechceli uveriť tomu, že ich novým županom bude pravicový extrémista Marian Kotleba.

25.11.2013 10:44
Banská Bystrica Foto: ,
Mnohí Banskobystričania sú z výsledkov volieb rozčarovaní.
debata (106)

Zmiešané pocity mali obyvatelia Banskej Bystrice, kde je sídlo župy a kde aj budúci župan býva. Mnohí včera nemali chuť o téme voľby hovoriť, a ak aj áno, netajili svoje zdesenie a báli sa prezradiť svoje priezvisko. „Z výsledkov som teda poriadne prekvapený. Nečakal som to. Sám som voliť nebol, no nepredpokladal som, že voľby prinesú takúto zmenu,“ myslí si 50-ročný Vlado z Banskej Bystrice. „Pri tomto výsledku ma mrzí, že som voliť nebol. Môj hlas by síce situáciu nezmenil, voliť však bolo treba. Škoda,“ dodal Banskobystričan.  

O tri roky starší Dušan Zapel tiež žije v Banskej Bystrici. „Chystali sa ho voliť viacerí ľudia z môjho okolia. Ja som voliť nebol. Čo môže táto zmena so sebou priniesť, neviem posúdiť,“ odpovedal stroho a ponáhľal sa ďalej. Zvolenčan Ján Horváth poznamenal, že on Kotlebu nevolil, ale neprekvapilo ho, že vyhral.

Päťdesiatnička Božena Výbohová z Horehronia je presvedčená, že zvolenie Kotlebu je neúctou k tradíciám. „Naši otcovia, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne, sa musia obracať v hrobe. Ešte aj to nebo akoby symbolicky plakalo,“ spojila výsledky druhého kola volieb so včerajším dažďom. Zmena neteší ani 70-ročnú pani Annu z Banskej Bystrice, ktorá v nedeľu na lúke pod Pamätníkom SNP bola so psíkom. „Je to obrovské prekvapenie a šok,“ zdôraznila.

Mladší ľudia sa snažili hľadať vysvetlenie, prečo k tomu došlo. „Nič sa v kraji nerieši k lepšiemu. Všetko stagnuje a problémy pribúdajú. Ľudia jednoducho chceli zmenu. Či im ju prinesie Kotleba, uvidíme,“ konštatoval 29-ročný Banskobystričan Michal.

Kotlebovi pribúdali hlasy po sčítaní volebných lístkov nielen v Banskej Bystrici a okolí, ale aj na Horehroní, v Honte, Novohrade či Gemeri. Podporu získal aj na zmiešanom území, kde vedľa seba žijú Slováci a Maďari. Uspel vo väčšine volebných okrskov vo Veľkom Krtíši a napríklad aj v národnostne zmiešaných Želovciach. Miestny starosta Július Makó si nemyslí, že dôvod treba hľadať v nacionalizme ľudí. „Najmä mladí chceli takto poukázať na neriešenie problémov zo strany politikov. Tí sa postupne menia, ale problémy zostávajú a ľudia tu žijú biedne,“ dodal Makó.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #voľby do VÚC