Poslanci si posvietia na adopciu detí mimo Slovenska, predvolali aj ministrov

Poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru pôjdu na prieskum do Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a na rokovanie výboru si pozvali aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD). Dôvodom sú pochybnosti okolo adopcií slovenských detí do zahraničia a medializované prípady odobratia slovenských detí rodičom vo Veľkej Británii.

18.09.2012 14:19
Nicholsonová Foto:
Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová prieskum parlamentného výboru iniciovala.
debata (4)

„Minulý týždeň som dostala otvorený list, ktorý obsahoval indície nasvedčujúce tomu, že dochádza k flagrantnému porušovaniu niekoľkých zákonov. Podľa týchto indícií si predovšetkým Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže neplní svoju funkciu tak, ako mu ukladá zákon, teda, aby sa staralo o deti, ktoré boli adoptované do iných krajín alebo odobraté slovenským rodičom na území iného štátu,“ povedala podpredsedníčka výboru Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá prieskum a pozvanie členov vlády iniciovala. Poslankyňa už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci obchodovania s deťmi, zneužívania právomocí verejného činiteľa a marenia úlohy verejným činiteľom.

Podľa jej slov Centrum skôr hralo v týchto prípadoch pasívneho mŕtveho chrobáka. Nicholsonová tvrdí, že ide o dva prípady. Prvým je medializovaná kauza slovenských detí vo Veľkej Británii, ktoré boli odobraté rodičom a dané na adopciu bez súhlasu rodičov. „Na druhej strane disponujem indíciami, ktoré hovoria o tom, že centrum porušuje zákon pri medzištátnych osvojeniach, kedy asi desať detí ročne na základe rozhodnutia akejsi komisie končí v iných krajinách, pričom centrum nemá presne odsledované, čo sa s týmito deťmi deje. Zákon mu ukladá, aby takéto deti sledovalo dva roky,“ vysvetlila poslankyňa. Ak sa podľa nej ukáže, že indície sú pravdivé, „je to na trestnoprávnu zodpovednosť kompetentných a pôjde o medzinárodný škandál“.

Nicholsonová je zvedavá, či sa v centre na prieskume dozvie, čo sa s adoptovanými deťmi stalo, či boli adoptované len deti, ktoré nespĺňali predpoklady úspešnej adopcie na Slovensku, chce sa tiež presvedčiť, či to boli deti v poradovníku a na základe čoho komisia postupovala a vyberala pre ne tie najlepšie rodiny.

Ministrov sa chce zase Nicholsonová spýtať na konkrétne kroky, ktoré podniknú na to, aby sa deti odobraté rodičom vo Veľkej Británii vrátili ich rodičom.

4 debata chyba