Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

Zbierka mincí českého zubára a významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu už v piatok počas prvého dňa aukcie vyniesla viac ako 6 miliónov eur, v nedeľu sa draží jej ďalšia časť v online aukcii. Najdrahší bol vzácny desaťdukát z roku 1669, ktorý z vyvolávacej ceny 300-tisíc eur poskočil až na 780-tisíc eur.

28.04.2024 08:30
Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu Foto:
Vzácny desaťdukát zo zbierky Václava Brunu sa vydražil za 780-tisíc eur.
debata

Brunova celoživotná numizmatická zbierka je unikátna aj tým, že obsahuje najmä mince českého a moravského pôvodu, teda je prierezom českou históriou. Zbierku dražila spoločnosť Macho & Chlapovič. Celkovú vydraženú sumu z aukcie v sále aj v online priestore zverejní dražobná spoločnosť po ich skončení.

„Moja zbierka je výnimočná tým, že som ju zostavil s edukačným zámerom, pretože tam sú iba mince českej proveniencie, teda razené výhradne u nás, od najstarších keltských razieb cez stredovek, novovek až po mince Československa, a na to som teda dosť pyšný. Tá zbierka je svojim spôsobom vyrazeným dejepisom nášho národa. Ľutujem len tie mince, ktoré som nekúpil,“ povedal podľa serveru České noviny Václav Bruna o svojej zbierke.

Zbierka je výsledkom celoživotnej zberateľskej vášne doktora Václava Bruny, ktorý prežil a stále prežíva pestrý život, píše server České noviny. Václav Bruna sa narodil v roku 1950 v Pardubi­ciach. Svoje detstvo prežil v Českom Brode a potom študoval na Lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Hradci Králové odbor zubné lekárstvo. Po ukončení vojenskej lekárskej praxe na Slovensku sa stal obeťou komunistického režimu a bol odsúdený na väzenie. Po emigrácii do Rakúska si vybudoval úspešnú stomatologickú prax. Po revolúcii sa venoval správe rodinného majetku v Zámrsku a chovu koní, pričom jeho kôň Peruán sa stal trikrát víťazom Veľkej Pardubickej. V deväťdesiatych rokoch založil tiež prosperujúcu stomatologickú kliniku, uvádza server.

debata chyba
Viac na túto tému: #numizmatika #Václav Bruna #Peruán