USA cítili na Slovensku korupciu

Americkí diplomati v tajných depešiach rozoberali korupciu na Slovensku aj schopnosť vytvoriť koalíciu zdanlivo nezmieriteľných straníckych lídrov.

06.09.2011 10:55
guantanámo, väzni Foto: ,
Podľa depeší Slovensko vyslovilo súhlas s prijatím väzňov z Guantanáma v novembri 2009 na bratislavskom stretnutí zvláštneho vyslanca Dana Frieda so zástupcami slovenskej vlády.
debata (15)

Vyplýva to z diplomatickej pošty veľvyslanectva USA v Bratislave, ktorú zverejnil portál Wikileaks.

Penta: Sú to nezmysly
Správa z apríla 2005 sa zmieňuje o úplatkárskych podozreniach pri prijímaní zdravotníckej reformy. Spomína sa finančná skupina a nemenovaní poslanci. „Spoľahlivý kontakt so stykmi na Pentu povedal, že zaplatila 2 milióny korún nespresnenému počtu nezávislých poslancov, aby si zabezpečila hlasovanie za zmenu, ktorá uzákoňuje udeľovanie licencií lekárňam,“ píše sa v depeši.

Penta v reakcii pre Pravdu poprela tvrdenie z ambasády USA. „Nevieme posúdiť autentickosť uvedenej správy, no považujeme ju za kombináciu nezmyslov a úplnej neznalosti či ignorancie faktov. Prirodzene kategoricky odmietame akékoľvek náznaky toho, že by naša investičná skupina ovplyvňovala prostredníctvom finančnej motivácie poslancov Národnej rady,“ zdôraznil Martin Danko, manažér Penty pre vzťahy s verejnosťou.

Pochybné vnútro?

Depeše sprostredkovali do Washingtonu nelichotivé poznatky o ministerstve vnútra počas éry jednej z pravicových vlád. Odvolávajú sa na slová poradcu ministra, ktorý tlmočil znepokojenie policajtov nad vymenovaním štátneho tajomníka.

Tento nominant mal totiž veľmi blízko k poslancovi parlamentu za silnú pravicovú stranu a niekdajšiemu viceprimátorovi veľkomesta. „Podľa mnohých ide o slizkého politika, ktorý je číslo jeden medzi zločincami s bielym golierom na Slovensku,“ uvádza sa v depeši. Upozorňuje, že veľa ľudí na ministerstve sa obáva, že všetko, čo sa dostane na úrad štátneho tajomníka, môže skončiť v jeho rukách, a teda zmariť protikorupčné snahy a vyšetrovania.

Dzurinda a Fico

Podľa depeší dvaja výrazní politickí súperi nemajú k sebe tak veľmi ďaleko, ako sa k sebe správajú na verejnosti.

Diplomatická pošta z marca 2006 cituje Mikuláša Dzurindu. Veľvyslancovi USA počas spoločného letu do Washingtonu mal povedať, že jeho slávny politický nos cíti dobré veci pred nadchádzajúcimi voľbami. „Dzurinda uviedol, že KDH a Smer sú od seba príliš ideologicky vzdialené strany a že myšlienkovo je SDKÚ bližšie k Smeru ako kresťanskí demokrati,“ píše sa v depeši.

Americkí diplomati napísali, že Robert Fico necelý rok pred voľbami v júni 2010 považoval za najlepšiu možnosť pre krajinu vytvorenie koalície Smeru a SDKÚ.

Člen predchádzajúcej vlády, ktorý si neželal byť menovaný, priznáva, že vzťahy medzi lídrami ľavice a pravice na Slovensku nie sú priepastné. „Obidvoch dobre poznám. Viem, že keby prišlo na lámanie chleba, tak sa Dzurinda a Fico vedia dohodnúť. Určite sa to však už nedá povedať, keby bol na čele SDKÚ Ivan Mikloš. Jeho politický vzťah s Ficom sa nachádza fakticky na bode mrazu,“ poznamenal exminister pre Pravdu.

Kauza emisií

Jedna z depeší sa obsiahlo venuje škandálu s predajom emisií, ktorý vznikol na ministerstve životného prostredia predošlej vlády. Pozastavujú sa nad skutočnosťou, že slovenské orgány nepožiadali o pomoc amerických vyšetrovateľov, keďže schránková firma Interblue Group bola registrovaná v USA. Z tohto prístupu nadobudla ambasáda v Bratislave podozrenie, že z kauzy mohli profitovať ľudia na najvyšších miestach (dokonca takí, o ktorých sa nepísalo v médiách).

Nemenovaný dôveryhodný zdroj z USA pre Pravdu potvrdil, že Američania boli zaskočení, ako sa Slovensko vysporadúvalo s odhalením tohto škandálu. „Prejavili sme maximálnu ochotu, aby sa rozkrylo pozadie politickej chobotnice. Lenže reakciou bol nezáujem,“ zdôraznil.

Väzni z Guantánama

Podľa depeší Slovensko vyslovilo súhlas s prijatím väzňom z Guantánama v novembri 2009 na bratislavskom stretnutí zvláštneho vyslanca Dana Frieda s Ficom a vtedajším šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Američania sľúbili vládnej garnitúre, že zabránia tomu, aby sa otázka väzňov ocitla v predvolebnom súboji v júni 2010: „Fico a Fried sa dohodli, že skôr ako bude o prijatí väzňov oboznámená verejnosť, Američania odhovoria opozičného lídra Dzurindu od akéhokoľvek zneužívania tejto témy v slovenskej volebnej kampani,“ uvádza sa v depeši.

USA následne sľúbili, že dajú na výber z desiatich väzňov. Slovensko potom prijalo troch ľudí z Guantánama, kde ich väznili pre podozrenie z napojenia na terorizmus.

Fico na stretnutí s Friedom zdôraznil, že prijatie týchto osôb vníma ako morálnu povinnosť pomôcť prezidentovi USA Barackovi Obamovi uzatvoriť toto väzenie. Komentár veľvyslanectva dodáva, že vysvetlením, prečo Slovensko prijalo až troch väzňov, môže byť fakt, že chce zatieniť Maďarsko, ktoré sa ponúklo prevziať len jedného človeka z Guantánama. Bez ohľadu na motív však oceňuje slovenský postoj v tejto citlivej záležitosti.

Bez komentára

Ani jedna z rozhodujúcich slovenských politických strán, o ktorých sa depeše zmieňujú, ich obsah nekomentovala.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba