Róm s nožom v ruke či za mrežami. Rožňava rieši, kto lepí tieto plagáty

V uliciach Rožňavy sa objavili protirómske plagáty. V uplynulých dňoch ich zatiaľ neznámi ľudia vylepili na viaceré budovy v meste. Plagáty odkazujú na internetový portál, na ktorom je zverejnený text s viacerými extrémistickými tvrdeniami proti Rómom. Primátor Rožňavy plagáty odsúdil, prípad začala vyšetrovať polícia.

14.04.2009 14:47
Rómovia, cigáni Foto:
Ilustračné foto
debata

„Cigánsky problém existuje, zatvárenie očí bude mať následky na živote vašich detí,“ uvádzajú plagáty, ktoré sa objavili na jednom z rožňavských sídlisk. Na plagátoch sú tiež fotografie ľudí tmavej pleti s nožom v ruke či za mrežami.

O rasistických plagátoch informoval portál http://www.inforoznava.sk/. Zatiaľ nie je zrejmé, kto plagáty vylepil. Plagáty však odkazujú na portál http://nebudovca.wordpress.com/. Na portáli je zverejnený text, ktorý podľa tvrdenia autorov hovorí za „mladých ľudí Novohradu, Malohontu a Gemera“. V ňom sú napríklad Rómovia, ktorých portál nazýva len „cigáňmi“, označení ako totálne bezperspektívni či ako „cigánsky plevel“, ktorý bol v časoch komunistickej diktatúry rozsiaty po celom Slovensku. Podľa jeho autorov je cieľom kampane povzbudiť obyvateľov Gemera, Malohontu a Novohradu, aby sa nebáli hovoriť otvorene a silou upriamovali na problém pozornosť verejných činiteľov.

„Rožňava je mestom, ktoré je vzorom tolerancie medzi Maďarmi, Nemcami a Slovákmi. Toto nie sú veci, ktoré vychádzajú z tohto mesta,“ povedal primátor Rožňavy Vladislav Laciak. V meste z takmer 20.000 obyvateľov patrí podľa Laciaka asi desať percent k rómskej menšine. Výraznejšie problémy v spolužití sa medzi obyvateľmi nevyskytli, poznamenal Laciak.

Vylepením plagátov sa začala zaoberať polícia. „Rožňavský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd,“ uviedla policajná hovorkyňa Jana Mésarová. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov.

Prejavy extrémizmu sa v Rožňave objavili aj v minulosti. V polovici marca napríklad viacero budov v meste pomaľovali hákovými krížmi, niekoľko týždňov predtým hanlivé nápisy a hákový kríž nastriekali a vyryli na evanjelický kostol a vozidlo.

debata chyba