Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

Na gynekologickom oddelení v pražskej Fakultnej nemocnici Bulovka si zamenili pacientky v dôsledku čoho, jedna z nich podstúpila zbytočný zákrok a prišla o dieťa. Informuje o tom portál TN.cz, ktorému to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Ako vysvetlila, zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku. Stalo sa tak ešte v pondelok.

28.03.2024 17:47
debata (10)

Televízia CNN Prima News informovala, že zamenené pacientky sú dve cudzinky s trvalým pobytom v Česku. Žena, ktorá bola v 16. týždni tehotenstva, šla do nemocnice na bežnú kontrolu. Lekári však u nej vykonali zákrok, po ktorom potratila.

Nemocnica sa za túto ľudskú chybu a ujmu pacientke ospravedlnila. „Za túto nešťastnú udalosť sme pacientke a celej jej rodine vyjadrili hlbokú ľútosť a ospravedlnenie a uistili ju, že urobíme všetko preto, aby vzniknutá ujma bola čo najviac zmiernená a tiež odškodnená,“ informovala hovorkyňa. Ospravedlnilo sa aj ministerstvo zdravotníctva.

pôrod, narodenie, novorodenec, pôrodnica, pôrodník, pupočníková krv Čítajte viac Slovenské matky vyhľadávajú pôrody u susedov: Rodiť do Česka by sme išli aj pešo, hovoria

Zamestnancov, ktorí pochybili, postavili mimo službu. Hovorkyňa nemocnice uviedla, že už začali interné vyšetrovanie a v prípade zistenia porušenia pracovných postupov vyvodia u konkrétnych ľudí osobnú zodpovednosť.

Prípad bude tiež predmetom policajného vyšetrovania. Hovorkyňa polície pre televíziu Nova uviedla, že doteraz nedostali žiadne oznámenie o tejto udalosti, ale vzhľadom na informácie zverejnené v médiách sa ňou budú zaoberať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #potrat #gynekológia