Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

Americká federálna vláda poskytne štátu Maryland 60 miliónov dolárov ako podporu po zrútení mosta Francis Scott Key Bridge v Baltimore. Agentúre Reuters to oznámili nemenované vládne zdroje a marylandský guvernér Wes Moore to neskôr potvrdil na tlačovej konferencii. Na záchranných aj ďalších podporných operáciách sa bezprostredne po nehode podieľalo množstvo federálnych zložiek, napríklad pobrežná stráž alebo ženisti americkej armády.

29.03.2024 08:37
Maryland most Foto:
Kontajnerová loď spočíva na troskách mosta Francis Scott Key Bridge vo štvrtok 28. marca 2024 v Baltimore v štáte Maryland.
debata (2)

Do piliera významného cestného mosta, cez ktorý denne prešlo okolo 30-tisíc vozidiel, narazila kontajnerová loď Dali plávajúca pod singapurskou vlajkou v utorok okolo 01:30 miestneho času (06:30 SEČ). Voda v rieke Patapsco mala teplotu okolo ôsmich stupňov Celzia a s časťami mosta sa do nej zrútilo niekoľko vozidiel a osem robotníkov, ktorí na moste pracovali. Dvoch sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Kontajnerová loď sa opiera o trosky mosta...
Časť zničeného Francis Scott Key Bridge....
+6Kontajnerová loď sa opiera o trosky mosta...

Americký minister dopravy Pete Buttigieg na stredajšej tlačovej konferencii Bieleho domu nespresnil, ako dlho bude rekonštrukcia významnej dopravnej tepny trvať. Stavební inžinieri podľa neho budú musieť posúdiť, v akom stave sú zvyšné časti mosta. Stavba pôvodného mosta trvala päť rokov, čo však podľa Buttigiega neznamená, že toľko bude trvať rekonštrukcia. Prezident Joe Biden v prejave krátko po nehode uviedol, že sa chce zasadiť o to, aby rekonštrukciu financovala federálna vláda.

Marylandský guvernér Moore varoval, že štát má pred sebou „veľmi dlhú cestu“. Práce podľa neho nebudú trvať hodiny, dni ani týždne a desiatky miliónov dolárov od vlády pomôžu s rýchlou obnovou, na ktorej pracujú „najlepšie mozgy na svete“, píše agentúra AP.

Po rieke k Baltimoru, kde sa most zrútil, dnes plávali lode so žeriavmi, aby začali z vody vyťahovať kusy skrúteného kovu a betónu a umožnili tak znovuotvorenie dôležitej lodnej trasy z baltimorského prístavu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Maryland #Baltimore #zrútenie mostu