Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou, uviedol v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

29.03.2024 14:16 , aktualizované: 15:55
zalužnyj, syrskyj Foto: ,
Bývalý vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyi (vpravo) a jeho nástupca Olexandr Syrskyj počas slávnostného odovzdávania cien v Kyjeve v piatok 9. februára 2024.
debata (90)

„Pred niekoľkými dňami bola prevaha nepriateľa v počte vystrelenej munície približne šesť ku jednej“ v prospech Ruska, povedal Syrskyj v rozhovore pre agentúru Ukrinform. Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Veliteľ síl NATO: Nad Európou sa sťahujú temné mraky
Video
Pred 20 rokmi, 29. marca 2004, vstúpilo Slovensko do Severoatlantickej aliancie. Výročie zhodnotil počas svojej návštevy aj hlavný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) americký generál Christopher Cavoli. / Zdroj: TV Pravda, Foto: Veľvyslanectvo USA na Slovensku

Do funkcie hlavného veliteľa bol Syrskyj vymenovaný vo februári, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal populárneho generála Valerija Zalužného. V rozhovore s ukrajinskou agentúrou povedal, že za posledné mesiace a týždne Rusi výrazne zintenzívnili svoje útoky zo vzduchu a používajú navádzané bomby KAB.

Ukrajinský generál: Ruský vrtuľník horí dobre
Video

Ukrajina podľa neho stratila územie, ktoré by si „nepochybne udržala“, ak by mala „dostatočný počet systémov protivzdušnej obrany a delostreleckých granátov“.

V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

„Musíme priznať, že počas ofenzívy v Charkove sme neboli schopní dosiahnuť väčší úspech, pretože nám chýbali zdroje,“ tvrdil Syrskyj.

Ukrajinským silám sa podarilo územie v okolí mesta Charkov na východe krajiny dobyť ešte v roku 2022, ale Rusi na túto pohraničnú oblasť naďalej útočia.

Nedostatok zdrojov a munície podľa Syrského umožnil ruským silám vybudovať pevné obranné línie v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. „Útok na tieto pozície bez účinnej leteckej podpory nás stál ľudské straty a straty na vybavení,“ dodal a ako príklad uviedol mesto Avdijivka, ktorého sa Rusi zmocnili vo februári.

Ukrajina dlhodobo nalieha na americký Kongres, aby schválil balík vojenskej pomoci za 60 miliárd dolárov určený pre Kyjev.

Zranený muž prechádza okolo tela muža, ktorého...
Policajti pracujú pri krátery pred poškodenou...
+2Muž prechádza okolo tela človeka, ktorého zabil...

„Dúfame, že od našich partnerov dostaneme viac systémov protivzdušnej obrany a predovšetkým rakiet. Boli by sme ešte vďačnejší, keby táto pomoc prišla rýchlejšie a v dostatočnom množstve,“ uviedol Syrskyj.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilizácia #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Olexandr Syrskyj