Zachráneného chlapca operovali

Zatúlaný desaťročný Thomas Ján z Prešova, ktorého po necelých dvoch dňoch našli záchranári v sobotu ráno v Jamnickej doline v Západných Tatrách, je po operácii hlavy v starostlivosti banskobystrických lekárov.

16.07.2006 11:50
debata

Tí zatiaľ nevylučujú ani trvalé následky. Nakoľko bol zákrok úspešný, budú vedieť až po prebudení malého školáka z umelého spánku, v ktorom bude najmenej 48 hodín.

„Všetko bude závisieť od klinického stavu pacienta. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný, komplexne neurointenzívne zabezpečený. Chlapca sme napojili na Ostrov života, sledujeme jeho vitálne funkcie,“ uviedol službu­konajúci lekár z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici Jaroslav Čutora.

Malého Prešovčana previezli na žiadosť jeho rodičov do banskobystrickej nemocnice hneď po nájdení z Tatier vrtuľníkom so zlomenou lebkou a pomliaždeninami mozgu. V sobotu večer absolvoval asi dvojhodinovú operáciu.

Thomasa, ktorý má britské občianstvo, našli horskí záchranári vo veľmi ťažko prístupnom teréne. Bol pri vedomí, komunikoval, ale značne vyčerpaný, vystrašený a podchladený. V náročnom horskom teréne strávil takmer 43 hodín vrátane dvoch nocí.

Malý turista bol v Račkovej doline v letnom tábore. Stratil sa, keď sa odpojil od ostatných pri návrate z túry. Pravdepodobne zablúdil a vošiel žľabom do Jamnickej doliny, kde ho objavili. Záchranári po ňom od štvrtka pátrali vo dne aj v noci. Do akcie sa celkom zapojilo 123 ľudí a 13 psov a vrtuľník s termokamerou.

debata chyba