Kaliňák dal rodičom Thomasa 450-tisíc

Peniaze na úhradu nákladov za záchranu 10-ročného Thomasa z Prešova, ktorý sa pred troma týždňami stratil a ťažko zranil na výlete v Tatrách, odovzdal jeho rodičom minister vnútra Robert Kaliňák v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

28.07.2006 14:50
debata

Na sumu 450-tisíc korún sa rovnakým dielom zložili predseda vlády Robert Fico, predseda parlamentu Pavol Paška a minister vnútra. Celkové náklady za dvojdňovú pátraciu akciu dosiahli 619-tisíc korún. Mzdy za účasť pri pátraní po malom Thomasovi sa vzdali profesionálni a dobrovoľní záchranári horskej služby.

„Podstatné je, že Thomas vyzerá, že je zdravý, že nebude mať po zranení následky, že bude dobre dospievať a to je to najpodstatnejšie. Toto je to najmenej, čo sa mohlo stať. Želám vám veľa šťastia,“ povedal Kaliňák Thomasovej mame.

Záchranári podľa neho odviedli kus poctivej roboty, a je preto potrebné, aby mali za to zaplatené tak, ako stanovuje zákon. „Preto sme dlh neodpustili, ale radšej sme sa zložili, aby sa to mohlo zaplatiť,“ dodal minister. Ak by sa to zaplatilo zo štátnych peňazí, mohlo by podľa neho v budúcnosti dôjsť k precedensu. 

„Sme veľmi vďační. Cítime veľký dlh voči všetkým ľuďom, ktorí nám pomáhajú a budeme sa snažiť to vrátiť nielen finančne, ale aj dobrým skutkom,“ povedala mama chlapca Soňa.

Ministerstvo vnútra podľa Kaliňáka bude iniciovať novelizáciu terajšieho zákona a zváži možnosti, ako predísť podobným prípadom. Chce dosiahnuť, aby za záchrannú akciu platili iba ľudia, ktorí sa vo vysokohorskom teréne správajú nezodpovedne a voči možným úrazom sa nepoistili. 

Thomas o chvíľu nemocnicu opustí

Thomas z Prešova sa svojim vychovávateľkám stratil 13. júla popoludní v oblasti Ostredku v pohorí Západných Tatier pri túre s deťmi z letného tábora. Záchranári po ňom pátrali nepretržite až do 15. júla. Do 40-hodinovej akcie sa zapojilo približne 200 ľudí, okrem profesionálnych a dobrovoľných záchranárov aj policajti a vrtuľník ministerstva vnútra. Thomasa vo vážnom zdravotnom stave a s poranenou hlavou previezli do banskobystrickej Detskej fakultnej nemocníc, kde ho operovali a sa zotavoval.

debata chyba