Pršať bude ešte dva dni

Situácia ľudí postihnutých povodňami sa v priebehu štvrtka ešte zhorší. Mraky, z ktorých už niekoľko dní leje, by sa totiž mali začať trhať až v piatok popoludní. Meteorológovia očakávajú slnko a teplo až cez víkend, keď by konečne mali začať klesať aj hladiny rozvodnených riek.

03.06.2010 05:00
búrka, počasie, dážď, sneh, vysielač, Koliba Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Podľa predpovede Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu bude vo štvrtok ešte zamračené a zrážky sa rozšíria na celé Slovensko. Najväčší lejak možno očakávať v noci na piatok. „V piatok by mali na väčšine územia pretrvávať zrážky, no popoludní začnú od západu pomaly ustupovať,“ hovorí meteorologička Paulína Valová.

„Hoci sa to nezdá, tohtoročný máj i začiatok júna nevybočujú teplotne z normálu, teplota sa pohybuje na úrovni priemerných hodnôt nameraných v minulosti,“ pripomína klimatológ Pavel Šťastný. Čo je dôležité, začne sa už otepľovať. Vo štvrtok by malo byť asi 17 až 21 stupňov, na severe okolo 15, v piatok 16 až 21 stupňov.

Pekné počasie by malo pokračovať aj na budúci týždeň, hoci v jeho druhej polovici môže opäť spŕchnuť. „Zrážky sa nedajú vylúčiť, ale určite už nebudú v takom rozsahu ako teraz,“ upokojuje Valová.

Nádej vyjadril aj hydrológ Michal Hazlinger. „Cez víkend by už hladiny riek mali klesať, ak sa nevyskytnú nejaké miestne prehánky a búrky,“ odhaduje. V súčasnosti sa už podľa neho zlepšuje stav na horných tokoch východného Slovenska. Dolné úseky riek však na celom území stúpajú. Rieka Nitra v stredu na­príklad dosiahla 284 centimetrov, Ipeľ 309. Na väčšine Slovenska napadalo od 20 do 60 milimetrov zrážok. Také výdatné dažde by už samy od seba zdvihli úroveň riek. Situáciu pritom sťažuje fakt, že je pôda po predchádzajúcich dažďoch a povodniach presýtená vodou, ktorú ešte nestihla absorbovať. Preto sa rieky a potoky vylievajú z korýt.

Podľa Šťastného bol tohtoročný máj až extrémne bohatým mesiacom na zrážky. Ich priemerný úhrn na Slovensku dosiahol viac ako 200 milimetrov, čiže viac ako 200 litrov na štvorcový meter. Tým bol prekonaný rekordný mesačný úhrn z októbra 1974, keď namerali 198 milimetrov. Vtedy vytrvalé dažde spôsobili povodne na Hrone a Bodrogu.

V niektorých severnejších regiónoch Slovenska však napršalo minulý mesiac až 400 milimetrov zrážok, napríklad na Javorine, Orave a Kysuciach. Navyše zrážkovo nadpriemerný bol tohto roku už aj apríl. „Pôda je ako nasiaknutá špongia, miestami už prestáva vstrebávať zrážky,“ približuje situáciu klimatológ.

Výdatné zrážky v prvých júnových dňoch len umocnili „hydrologickú ozvenu“ rekordného mája i na zrážky bohatého apríla a začiatkom júna spôsobujú povodňové stavy už aj na väčších tokoch. Šťastnému táto situácia najviac pripomína roky 1997 a 2001.

3 debata chyba