Austrálski poslanci sú opäť kamoši

Poslanci v piatok po vlne protestov zrušili zákaz používania výrazu "mate" (kamoš), ktorý len deň predtým vstúpil do platnosti.

20.08.2005 08:58
debata

Výraz zakázali používať strážcom a zriadencom pri oslovovaní poslancov a návštevníkov prichádzajúcich do budovy parlamentu v metropole Canberra.

Premiér John Howard označil zákaz za „absurdný“ a jeden z jeho predchodcov nazval nariadenie „nespútanou nafúkanosťou“.

Vo štvrtok ráno dostali všetci členovia ochranky a dozorcovia príkaz nepoužívať tento výraz, ktorým sa Austrálčania oslovujú pomerne často, aby tak vyjadrili náklonnosť, priateľskosť a familiárny prístup k oslovenému.

Podľa médií predchádzala zákazu sťažnosť zo strany nemenovaného vedúceho štátneho činiteľa. Tajomníčka Oddelenia pre parlamentné služby Hilary Penfoldová uviedla, že zákaz mal zabezpečiť, aby zamestnanci návštevníkov neurazili.

„Tieto veci treba chápať v kontexte a preto je nepraktické a absurdné sa niečo pokúšať zakazovať,“ vyhlásil Howard, ktorý v minulosti použil inkriminovaný výraz pri zmienke o americkom prezidentovi Georgeovi W. Bushovi.

„Sú okolnosti, kedy je formálne oslovenie vhodnejšie,“ dodal premiér s tým, že v jednej konverzácii možno niekoho na začiatku osloviť „pán“ alebo „madam“, avšak neskôr, keď pokročí do dôvernejšieho charakteru, môžete pokojne skončiť pri oslovení „kamoš“. 

„To je bláznivé povýšenectvo!“ reagoval na zákaz s pobúrením labouristický expremiér Bob Hawke s tým, že oslovenie „kamoš“ sa mu zišlo aj na oficiálnych podujatiach.

„Dostane vás to zo všetkých možných trápnych situácií. Má v sebe takú neutralitu. Chcem tým povedať, neznamená dôverné priateľstvo, preukazuje mieru rešpektu. Myslím si, že je jedným z našich skvelých slov,“ zastal sa výrazu Hawke.

V piatok bolo teda zamestnancom povedané, že majú „citlivo rozoznávať, kedy môžu s okoloidúcimi komunikovať na báze prijateľnej neformálnosti a kedy situácia vyžaduje formálnejší styk, pretože by hovorovosť nenašla u opačnej strany pochopenie a docenenie.“

Externé odkazy
debata chyba