Na Slovensku sa predáva Mein Kampf

Na Slovensku sa už vyše mesiaca opäť predáva slovenský preklad knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf. Distribútor odhaduje, že za posledný mesiac sa predalo až do tisíc exemplárov knihy od autora, ktorý má na svedomí rozpútanie druhej svetovej vojny a milióny ľudských životov.

07.08.2006 18:11
debata

V súvislosti s vydaním slovenského prekladu Mein Kampf sa v roku 2001 začalo na Slovensku i v Česku trestné stíhanie voči vydavateľke Agnese Burdovej, ktorá má české i slovenské občianstvo. Podľa hovorcu vydavateľstva Vladimíra Koříneka pražský obvodný súd zrušil proti Burdovej trestné stíhanie vo februári tohto roka. „Nasledujúci mesiac stíhanie stiahla aj Okresná prokuratúra v Považskej Bystrici,“ dodal.

„Kniha sa predáva normálne – nie je to žiadny bestseller, ale ani prepadák,“ povedal spolumajiteľ spoločnosti Modul, ktorá knihu distribuuje po slovenských kníhkupectvách. Podnikateľ nechcel byť menovaný. Za uplynulý viac ako mesiac, odkedy sa kniha opäť objavila na knižných pultoch, sa podľa neho predalo päťsto až tisíc exemplárov. Podľa iného predajcu kníh je to však prehnané číslo.

Slovenský preklad Hitlerovej knihy sa predáva napríklad v sieti kníhkupectiev Panta Rhei. Úspešnosť predaja v týchto kníhkupectvách sa však zatiaľ nepodarilo zistiť.

Predaj knihy sa ani napriek zrušeniu trestného stíhania neobnovil v susednom Česku. Tam to totiž podľa Koříneka neumožňuje novela autorského zákona, podľa ktorej sú práva k dielu voľné až po 70 rokoch od smrti autora. Táto doba sa po vzore európskej legislatívy zvýšila práve počas trestného stíhania v Česku. Zákon sa podobne zmenil aj na Slovensku, ten sa však netýka diel, na ktoré už práva boli voľné.

Prípad vydavateľa Mein Kampf sa v Česku dostal až na Najvyšší súd, ktorý minulý rok zbavil viny vydavateľa Michala Zítku. V susednom Poľsku bol iný vydavateľ uznaný za vinného z porušenia autorských práv. Správcom autorských práv na Hitlerovo dielo je nemecká spolková krajina Bavorsko.

debata chyba