Kanadskí dokumentaristi ukážu Ježišov hrob

Jaskyňa ležiaca v jeruzalemskej štvrti Talpiot je údajne pravým hrobom Ježiša Krista. Tvrdia to kanadskí filmári v dokumentárnom filme Ježišova pohrebná jaskyňa (The Burial Cave of Jesus), ktorý prvýkrát predstavili v pondelok v New Yorku.

27.02.2007 11:39
Hrob Ježiša Krista Foto:
Miesto posledného odpočinku Ježiša Krista.
debata

Tvorcovia dokumentu, na ktorom spolupracoval aj známy americký režisér James Cameron, opierajú svoje tvrdenia o niekoľkoročný výskum archeológov, špecialistov na DNA a odborníkov na historické nápisy.  Práve 2000 rokov staré nápisy na rakvách, ktoré našli vo vnútri jaskyne pri jej objavení v roku 1980, ich vraj presvedčili, že práve tu sa nachádza posledné miesto odpočinku Ježiša Krista. 

Vo vnútri  jaskyne sa nachádzali pozostatky šiestich až desiatich rakiev, na ktorých archeológovia rozlúštili nápisy  „Ježiš, syn Jozefov“ alebo „Juda, syn Ježišov“. Druhý z nich by mohol potvrdiť domnienky niektorých znalcov Biblie, že Kristus mohol mať syna a že mu dal práve toto meno. Na rakvách našli tiež dvakrát nápis  „Mária“.

Profesor Amos Kloner, jeden z archeológov, ktorí v jaskyni uskutočnili výskum, však nadšenie filmárov krotí.  „Je to síce krásny príbeh, ale neexistujú žiadne dôkazy,“ povedal. Mená, ktoré objavili na rakvách, boli v tejto oblasti veľmi rozšírené, vysvetlil profesor.

Podľa Biblie Ježiša ukrižovali na Veľký piatok a rímsky prefekt Pilát Pontský Kristove telo ešte v ten deň daroval bohatému obchodníkovi z Arimatie Jozefovi. Ten nechal kúpiť plátno, do ktorého telo zavinuli, a pochovali ho do hrobky, ktorú si nechal Jozef vybudovať neďaleko Golgoty, pravdepodobne niekde v k okolí dnešnej Damaskej brány v Jeruzaleme.

Pred vchod privalili mohutný kameň a hrob kontrolovala stráž. Keď tam prišli Ježišovi blízki v nedeľu, kameň nebol na mieste a hrob bol prázdny. Ďalších 40 dní sa potom  Ježiš podľa evanjelia zjavoval svojim učeníkom. 

debata chyba