Pochoval Sodomu a Gomoru Boží hnev?

Boh na nich zoslal oheň a síru z neba. Najznámejšia biblická katastrofa premenila na trosky Sodomu a Gomoru a zabila tisíce ľudí. Podľa Starého zákona to bola Božia odplata za hriechy obyvateľov týchto dvoch pyšných miest. Sodoma a Gomora vošli do dejín ako symboly katastrofy a neresti. Existovali však naozaj? A ak áno, naozaj ich zničil nejaký prírodný živel?

23.05.2008 10:12
Oheň, požiar Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Biblické mestá mali ležať v údolí rieky Jordán. Oheň a síra z neba by mohli prenesene znamenať výbuch sopky, no táto oblasť je podľa geológov už tisíce rokov vulkanicky pokojná. V regióne však pracujú archeológovia, ktorí skladajú čriepky minulosti do ucelenejšieho obrazu. Ten však potom už nepatrí len im a jeho vykladači si z neho vyberú často iba to, čo sa im hodí. Tak je to aj so Sodomou a Gomorou, ktoré sa dnes najčastejšie spájajú s vykopanými ruinami dvoch miest ležiacimi na území medzi Izraelom a Jordánskom.

„Možnosť, že Sodoma je Báb al-Dhrá a Gomora je Numeira, vychádza najmä z biblického textu. Z neho sa dá usudzovať, že Sodoma a Gomora ležali v blízkosti Červeného mora rovnako ako Báb al-Dhrá a Numeira,“ povedal pre Pravdu známy americký archeológ R. Thomas Schaub. Ten už viac ako 35 rokov odhaľuje v oblasti Červeného mora pochované historické tajomstvá. „Báb al-Dhrá a Numeira sú okrem toho jediné dve objavené opevnené sídla, ktorých existenciu môžeme zaradiť do ranej bronzovej doby alebo do tretieho tisícročia pred naším letopočtom. Biblický text Genesis však spomína omnoho skoršie legendárne udalosti, pri ktorých chronológii panuje veľká neistota. Väčšina dnešných odborníkov na Bibliu sa prikláňa k tomu, že nie je možné presne datovať takzvaný vek patriarchu Abraháma. V Starom zákone ide predovšetkým o teologické texty, hoci niektorí vedci argumentujú, že aspoň čiastočne odrážajú historické skutočnosti,“ tvrdí Schaub.

Báb al-Dhrá a Numeiru však v skutočnosti nejaké pohromy zasiahli. Takže predsa Boží hnev?

V blízkosti Báb al-Dhrá sa nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu. Našli sa tam aj kamene opálené sírou, ktorá je tiež v okolí. Podľa jednej z teórií zahubil staroveké sídlo výron plynu, ktorý ho spálil. Schaub však s touto hypotézou nesúhlasí a tvrdí, že za koncom mesta, ktoré je označované za Sodomu, stoja ľudia.

„Dôkazy zničenia Báb al-Dhrá môžeme nájsť pri západnej bráne, kde sú stopy snáh prelomiť opevnenie. Sú tam aj úmyselne zničené domy. To všetko svedčí o vojenskom útoku. Neexistuje žiadny ďalší jasný dôkaz, ktorý by hovoril o nejakej inej katastrofe v Báb al-Dhrá,“ vysvetľuje Schaub.

Odlišná je situácia v Numeire alebo Gomore. V tomto prípade podľa všetkého príroda zasiahla. „Je to však stále len hypotéza,“ pripomína Schaub. Podľa vykopávok však skaza mesta mala takmer biblické rozmery. „Numeiru zničil do veľkej miery oheň. Na mieste môžeme nájsť 30– až 40-centimetrovú vrstvu spálených ruín. Zistili sme, že pád východnej veže zabil niekoľkých obyvateľov, ktorých kostry sme objavili. Severná časť mesta sa zrútila do údolia. Dá sa preto predpokladať, že Numeiru zničilo zemetrasenie a následný veľký požiar,“ tvrdí archeológ.

debata chyba