Šutaj Eštok odvolal z Rady vlády pre mimovládne organizácie päť členov vrátane Rizmana, opozícia to kritizuje

V Rade vlády pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie - Laura Dittel, Karolína Miková, Peter Medveď, Juraj Rizman a Boris Strečanský. Odvolal ich minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) ako predseda rady, potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra. Zástupcovia mimovládok aj opozičné KDH a PS hovoria o obmedzovaní občianskeho sektora.

17.04.2024 15:31
Matúš Šutaj Eštok Foto: ,
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
debata (174)

„V žiadnom prípade nejde o kroky namierené proti občianskej spoločnosti. Pretože je funkcia člena Rady vlády SR pre MNO čestná, odborná a neplatená, je fluktuácia prirodzená a očakávaná,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

Grendel: Šutaj Eštok sa ako minister diskvalifikoval
Video

Poukázal, že v radoch občianskej spoločnosti pôsobí množstvo významných odborníkov, za prirodzené preto považuje vytvoriť priestor pre pluralitu názorov. „Personálne výmeny na pozícii významných odborníkov sú absolútne štandardnou praxou v poradných orgánoch vlády SR,“ skonštatoval. Minister vnútra sa podľa stanoviska odvolaným členom oficiálne poďakoval prostredníctvom prijatých dekrétov.

Jedna z odvolaných členiek rady Laura Dittel z Karpatskej nadácie vníma odvolanie ako pokračovanie snahy obmedzovať občiansky sektor. Poukázala na viacnásobné porušenie štatútu rady vlády. Odvolaný Peter Medveď z Nadácie Ekopolis hovorí o ignorácii vlády.

„Žiadny zákon, žiadne nariadenie ani žiadna zmena politiky či koncepcií, ktoré už schválila, alebo ktoré aktuálne navrhuje zmeniť vládna koalícia obmedzujúce občiansku spoločnosť, neprešli riadnym procesom prerokovania v poradnom orgáne, ktorý si na tento typ spätnej väzby a dialógu medzi štátom a občianskym sektorom zriadila vláda,“ upozornil.

Rezort odmieta, že konal v rozpore s platným štatútom Rady vlády SR pre MNO. Výhrady organizácií smerujúce k procesu zvolávania Rady vlády SR pre MNO, vyhlasovaniu per rollam hlasovania a odignorovania záväzných termínov považuje za nepravdivé.

Poslankyňa z Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová považuje odvolanie členov bez udania dôvodu za ďalší pokus o odstavenie kritických hlasov a oslabenie rady, ktorá sa vyjadruje k dôležitým otázkam fungovania občianskej spoločnosti. „Budem od ministra žiadať vysvetlenie a budem sa pýtať, kto a za akých okolností ich nahradí,“ avizovala.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu KDH Martiny Holečkovej vláda pokračuje v systematickom likvidovaní občianskeho sektora a mimovládnych organizácií. „Ľudia na dôležitých postoch sa vymieňajú nie preto, že by zlyhali, ale preto, lebo sú nepohodlní a profesionálne výsledky práce nehrajú pri rozhodovaní o ich zotrvaní žiadnu rolu. Rada by som pánovi ministrovi pripomenula, že štyria z piatich týchto odvolaných členov nominovali ešte ministri Kaliňák a Saková z jeho materskej strany Smer,“ uviedla.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Rada vlády SR #mimovládne neziskové organizácie #Štvrtá Ficova vláda