Poslancov čaká posledné leto bez pokút

Koalícia nesplní sľub, že poslanec bude mať imunitu iba na výroky prednesené v parlamente. Ak sa dopustí trestného činu, aj naďalej ho bude možné stíhať iba v prípade, že to odhlasujú jeho kolegovia.

01.06.2011 14:00
Belousovová, Pučík Foto:
Opozícia v utorok zrušenie priestupkovej imunity nepodporila. Za boli len Rudolf Pučík a Anna Belousovová, ktorí však už nie sú v klube SNS.
debata

Malým pokrokom oproti dnešku bude možno iba to, že od septembra bude poslanec, člen vlády a sudca pri spáchaní priestupku posudzovaný ako bežný občan. Ak napríklad prekročí rýchlosť, zaplatí pokutu. Nevyhne sa jej ani v mnohých ďalších prípadoch, keď poruší trebárs stavebný zákon či zákon o ochrane nefajčiarov. Umožní to novela zákona o priestupkoch, ktorú poslanci posunuli v utorok do druhého čítania. Ani za ten však nehlasovali ani všetci poslanci koalície. Poslanec KDH Július Stanko pred hlasovaním vytiahol zo zariadenia svoju kartu.

Podľa politológa Michala Horského novela ani zďaleka nezodpovedá vládnemu programu, ktorý predpokladal zásadné obmedzenie imunity poslancov. No skonštatoval, že „keď neprší, aspoň kvapká“. Pokiaľ ide o verejnosť, tá je podľa Horského touto témou už unavená. Politický analytik Ján Baránek si myslí, že v krajine so štandardnými sociálnymi pomermi by imunita poslancov ľudí trápila viac.

Premiérka Iveta Radičová predložila do parlamentu ústavný zákon o zrušení trestnoprávnej imunity poslancov hneď po voľbách. Jej postup zaskočil aj niektorých koaličných politikov, pretože sa vopred nehľadala zhoda s opozíciou, hoci na prijatie zákona by bolo treba aspoň 90 hlasov. Koalícia sa po nesúhlase opozície teda rozhodla aspoň pre zrušenie priestupkovej imunity. Na jej schválenie stačia len hlasy vládnych poslancov, keďže ide o obyčajný zákon.

Opozícia v zrušenie priestupkovej imunity nepodporila. Za boli len Rudolf Pučík a Anna Belousovová, ktorí však už nie sú v klube SNS. Smer si dal ešte vlani v jeseni podmienku, že návrh podporí, ak sa práva prednostnej jazdy so zapnutým majákom a vyššej rýchlosti vzdajú aj členovia vlády, predseda parlamentu, prezident, šéfovia Ústavného súdu, Najvyššieho súdu, NBÚ, NKÚ a generálny prokurátor. „Za osem mesiacov nás nikto neoslovil, z čoho sme usúdili, že o náš návrh nie je záujem, Koalícii nejde o princíp rovnosti a týmto návrhom len zakrýva neúspech vlády Ivety Radičovej,“ povedal podpredseda Smeru Marek Maďarič. Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík však hovorí, že on by problém so zrušením výhod, o ktoré ide Smeru, problém nemal.

So svojráznym nápadom vyšiel poslanec SNS Rafael Rafaj. Navrhol, aby existoval inštitút tzv. pohyblivej imunity, ktorá by chránila len opozičných poslancov.

V kuloároch niektorí poslanci priznávajú obavy zo zrušenia priestupkovej imunity. Myslia si, že polícia bude na nich napríklad pri porušení dopravných predpisov prísnejšia ako na obyčajných ľudí. Politický analytik Baránek to však označil za nezmysel, pretože policajti si budú veľmi dobre vedomí, že komunikujú s ústavným činiteľom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba