Scheffer vyzýva Rusko, aby pomohlo udržať základňu v Kirgizsku

Generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer vyzval Rusko, aby využilo svoj vplyv na zachovanie americkej základne v Kirgizsku, ktorú sa tamojšia vláda rozhodla zatvoriť, informovala v nedeľu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

08.02.2009 13:47
Scheffer Foto:
Generálny tajomník NATO Jaap de Scheffer.
debata

„Ak bude NATO a Rusko v tejto otázke spolupracovať, rozhodnutie kirgizskej vlády nebude konečné…Rusko môže zohrávať významnú rolu,“ povedal šéf aliancie v rozhovore pre stanicu počas bezpečnostnej konferencie v Mníchove. „Dúfam, že vicepremiér Sergej Ivanov pomôže presvedčiť kirgizského prezidenta,“ dodal.

Šéf Severoatlantickej aliancie v sobotu na konferencii v Mníchove vyzval európskych spojencov USA, aby pozitívne odpovedali na výzvy americkej administratívy na väčšie angažovanie sa v Afganistane. Transatlantické vzťahy môžu byť úspešné len vtedy, keď budú obe strany pripravené prispieť k upokojeniu situácie v tejto krízovej krajine, povedal. Zároveň tiež vyjadril znepokojenie nad rozhodnutím Kirgizska zatvoriť americkú leteckú základňu, ktorá bola využívaná na zásobovanie misie NATO v Afganistane a vo všeobecnosti sa považuje za krok uskutočnení na nátlak Moskvy. Vzhľadom na avizovanú podporu Ruska operáciám v Afganistane, ktorá zahŕňa dohody o povolení tranzitu dodávok cez ruské územie, nazval krok „prinajmenšom neprimeraným“.

Kirgizská vláda v piatok oznámila, že jej rozhodnutie o zatvorení americkej vojenskej základne Manas je definitívne. „Kirgizská vláda sa definitívne rozhodla zatvoriť americkú leteckú základňu,“ povedal hovorca vlády Aibek Sultangaziev. „Teraz je na parlamente, aby zrušil dohodu o základni so Spojenými štátmi. Kirgizské ministerstvo zahraničia rokuje s americkým veľvyslanectvom o časovom pláne na uzavretie základne,“ dodal. Ak by návrh kabinetu parlamentom prešiel, Američania by mali 180 dní na jej opustenie. Základňa je dôležitá pre operácie vojsk USA a NATO v Afganistane a jej uzavretie môže vážne ohroziť úsilie protiteroristickej koalície.  Už dlhšie je tŕňom v oku Rusku, ktoré ju považuje za symbol amerického vplyvu v stredoázijskom regióne.

debata chyba