V americkom Baltimore sa po kolízii s nákladnou loďou zrútil cestný most

V Baltimore na východnom pobreží Spojených štátov sa dnes zrútil štvorprúdový cestný most, do ktorého predtým narazila nákladná loď. Zatiaľ nie je jasné, či kolaps 2,5 kilometra dlhej stavby si vyžiadal obete, podľa hasičov však do vody spadlo niekoľko vozidiel a najmenej sedem ľudí, údaje sa však rozchádzajú. Dvoch ľudí sa zatiaľ podarilo zachrániť, jeden je vo vážnom stave. Posádka plavidla je v poriadku. Guvernér štátu Maryland Wes Moore vyhlásil kvôli nehode stav núdze. Príčinu incidentu úrady vyšetrujú, absolútne nič ale podľa nich nenasvedčuje tomu, že by išlo o terorizmus.

26.03.2024 08:24 , aktualizované: 20:25
most, baltimore, Key Bridge Foto:
Časť mosta Key Bridge po narazení lode 26. marca 2024 v americkom Baltimore.
debata (30)

Miestna polícia dostala oznámenie, že do mosta Francis Scott Key Bridge cez rieku Patapsco narazilo veľké plavidlo, okolo 1:30 miestneho času (6:30 SEČ), uviedla agentúra Reuters. Na záberoch zverejnených serverom Fox Baltimore je vidieť tmavú konštrukciu mosta, ktorý sa následne prepadne do vody.

„Všetky jazdné pruhy sú v oboch smeroch uzavreté kvôli incidentu na Key Bridge na ceste I-695. Doprava je odklonená,“ uviedli marylandské úrady.

Biden: Hrozná nehoda

Americký prezident Joe Biden označil zrútenie Key Bridge za „hroznú nehodu“ a prisľúbil čo najskoršie opätovné postavenie mosta, hoci to zrejme istý čas potrvá. Na zvládnutie nehody a jej následkov však prisľúbil poskytnutie všetkých potrebných federálnych zdrojov.

Údaje o nezvestných sa mierne rozchádzajú. Veliteľ baltimorských hasičov James Wallace hovoril o pátraní po siedmich ľuďoch, no toto číslo sa podľa neho môže zmeniť. Hasičom sa zatiaľ podarilo zachrániť dve osoby, jedna má ale vážne zranenia, druhá podľa nich odmietla starostlivosť.

Šéf komunikácie baltimorského hasičského zboru Kevin Cartwright predtým hovoril až od 20 nezvestných.

Núdzový signál predišiel horšej katastrofe

Posádka lode vyslala krátko pred nárazom núdzový signál. Vďaka tomu úrady zastavili premávku a na most sa nedostali ďalšie autá. V utorok na tlačovej konferencii to povedal Wes Moore, guvernér amerického štátu Maryland, kde sa Baltimore nachádza.

zväčšiť Časť zrúteného mosta Key Bridge po narazení... Foto: SITA/AP
most, baltimore Časť zrúteného mosta Key Bridge po narazení kontajnerovej lode 26. marca 2024 v americkom Baltimore.

Podľa bóje, ktorá zhromažďuje údaje pre Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA), dnes ráno teplota rieky predstavovala asi osem stupňov Celzia.

„Sme vďační za statočných mužov a ženy, ktorí vyvíjajú úsilie na záchranu zasiahnutých, a modlíme sa za bezpečnosť všetkých,“ uviedol vo vyhlásení marylandský guvernér Moore. Uviedol tiež, že pracuje na nasadení federálnych zdrojov. Na mieste bol tiež Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Na moste sa v čase nárazu nachádzalo niekoľko vozidiel, vrátane jedného o veľkosti ťahača s návesom. Baltimorské úrady uviedli, že do rieky mohlo spadnúť sedem áut, ale poznamenali, že si číslom nie sú isté. Podľa Cartwrighta na moste „visí nejaký náklad“, čo vytvára nebezpečné a nestabilné podmienky, kvôli ktorým záchranári pracujú opatrne. „Ide o hrozivý stav núdze,“ povedal.

zväčšiť Časť mosta Key Bridge  po narazení lode 26.... Foto: TASR/AP
Baltimore most zrútenie Časť mosta Key Bridge po narazení lode 26. marca 2024 v americkom Baltimore.

Do piliera mosta narazila nákladná loď Dali plávajúca pod singapurskou vlajkou. Podľa webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore o jednej hodine ráno miestneho času a smerovalo do Kolomba na Srí Lanke. Obaja lodivodi aj zvyšok posádky sú v poriadku. Spoločnosť Synergy Marine Group, ktorá loď prevádzkuje, uviedla, že nemá žiadne správy o zranených na palube.

Príčina zrážky zatiaľ nebola stanovená a majitelia i manažéri plavidla spolupracujú s úradmi, uviedla Synergy Marine Group. Plavidlo vlastní singapurská spoločnosť Grace Ocean Pte.

Kontajnerová loď bola v čase nehody prenajatá prepravnej spoločnosti Maersk, uviedla dánska spoločnosť vo svojom vyhlásení. „Sme zdesení tým, čo sa stalo v Baltimore, a naše myšlienky sú so všetkými postihnutými,“ oznámila vo vyhlásení.

V júli v roku 2016 loď narazila do prístaviska v Antverpách, keď sa ho snažila opustiť cestou do Bremerhavenu. Podľa serveru vesseltracker.com spôsobila značné škody.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zrútenie #Most #Baltimore