Moskva vystavuje západnú vojenskú techniku ukoristenú v bojoch na Ukrajine. Skvelý nápad, komentoval Peskov

V Moskve dnes začala výstava západnej vojenskej techniky, ktorú používa ukrajinská armáda a ktorú ukoristili ruské vojská počas bojov na Ukrajine. Na výstave organizovanej ruským ministerstvom obrany je možné vidieť viac ako 30 kusov ťažkej techniky západnej výroby, vrátane amerického tanku M1 Abrams a obrneného vozidla pechoty Bradley, nemeckého tanku Leopard 2 a obrneného vozidla pechoty Marder a francúzskeho obrneného vozidla AMX-10RC.

01.05.2024 18:30
debata (188)

Na výstave, ktorá bude otvorená jeden mesiac v pamätníku druhej svetovej vojny v západnej časti Moskvy, sú vystavené aj strelné zbrane či vojenské dokumenty.

Husársky kúsok Ukrajincov pri Avdijivke: Rozmetali ruský konvoj, zničili okupantom 12 tankov
Video

Rusko kritizuje dodávky západných zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu a považuje ich za dôkaz priameho zapojenia NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovane vyhlásil, že západné vojenské dodávky Kyjevu priebeh konfliktu nezmení a nezabráni Rusku v dosiahnutí jeho cieľov.

Moskva vystavuje západnú vojenskú techniku

V ruskom hlavnom meste začala výstava západnej vojenskej techniky, ktorú používa ukrajinská armáda a ktorú ukoristili ruské vojská počas bojov na Ukrajine.

Fotogaléria
Západná vojenská technika ukoristená Rusmi v...
Západná vojenská technika ukoristená Rusmi v...
+6Západná vojenská technika ukoristená Rusmi v...

Výstava prichádza v čase, keď sa ruským silám darí zaberať nové územia na východe Ukrajiny a využiť oneskorenie americkej vojenskej pomoci na tlak na ukrajinskú armádu, ktorej podľa svedectva chýba dostatok výzbroje, munície i vojakov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil moskovskú výstavu za „skvelý nápad“. „Výstava trofejnej techniky vyvolá veľký záujem Moskovčanov, návštevníkov nášho mesta i všetkých obyvateľov krajiny,“ uviedol Peskov. „My všetci by sme mali vidieť otrieskanú techniku nepriateľa,“ dodal.

Ruskí vojenskí blogeri hľadali paralely medzi výstavami ukoristenej nacistickej vojenskej techniky, ktoré Sovietsky zväz organizoval počas druhej svetovej vojny a po nej.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová poznamenala, že zahraniční diplomati sídliaci v Moskve by mali využiť príležitosť a výstavu navštíviť, aby videli, ako „Západ ničí mier na planéte“.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

„Táto výstava bude zaujímavá pre všetkých, ktorí stále veria v mýtické ‚západné hodnoty‘ alebo si nevšimli agresiu rozpútanú NATO proti Rusku a našim ľuďom,“ uviedla hovorkyňa.

V marci začala v Bruseli podobne ladená výstava ruskej vojenskej techniky, ktorú naopak za viac ako dva roky trvania rozsiahlej ruskej invázie ukoristila či zničila ukrajinská armáda. V pláne bol jej presun aj do ďalších európskych miest.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vojenská technika #vojna na Ukrajine